U RALJAMA KAMATARA

Kredite slovenskih lihvara vraća 40.000 Hrvata

25.02.2009 u 09:15

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je oko 40 tisuća građana podiglo lihvarski kredit u jednom od pedesetak ureda iza kojih stoje Slovenci Alek Gradišnik (u Americi promijenio ime u Alex Lokley), Danijel Kociper (novo ime Daniel Cool Star) te Marko Romanič, koje pravosuđe susjedne države godinama istražuje zbog zelenaštva, prijevara i pranja novca

Procjenjuje to zaposlenik jedne od zagrebačkih ispostava ove, kako je i sam naziva, organizacije. Osim u Zagrebu, gdje su smješteni mahom u središtu grada, uredi kojima je Večernji list uspio ući u trag posluju u Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Varaždinu i Velikoj Gorici.

U Puli im je, navodno, posao propao jer tamo kamatari jeftinije posuđuju novac. A u Splitu, kaže sugovornik Večernjaka, nikad nisu otvarali urede jer im ne odgovara nepredvidljivi mentalitet. Iako za poslovanje biraju zemlje u kojima pravosudni i porezni sustav nisu sređeni (u Sloveniji su bili aktivni 2002. godine, u Hrvatskoj su od 2004), ipak su izbjegli Srbiju, jer je tamo mafija odviše jaka. No, zato su u posljednje vrijeme pipke lihvarske hobotnice pružili na Makedoniju.

Da biste dobili manji zajam, potrebno je da za posudbu založite čekove. Dok vas službenica propitkuje s kim živite te zbog čega vam novac treba, u obrazac upisuje i kako ste saznali za njihove usluge.

Kažete li da vam treba 10.000 kuna, toliko ćete i dobiti, no uz ugovor da ste dužni sedam tisuća više. Ta razlika, objasnit će vam, pokriva rizik investitora koji dolazi iz Europske unije. Zakasnite li dva dana s otplatom, na naplatu dospijeva cijeli kredit, uvećan za sto posto. Kada ni njega ne možete vratiti, a o tome da ste dužni bankari će obavijestiti sve vaše prijatelje i neprijatelje, predlaže vam se novi zajam. I opet za deset tisuća potpisujete da ste primili 17. I tako u krug.

Trebate li veću posudbu, onda morate dati hipoteku na nekretninu pa zbog petine vrijednosti kuće ili stana, koliko ste dobili, vrlo lako možete ostati bez imovine. Vašu nekretninu lihvari prodaju po tržišnoj cijeni i novac ulažu nazad u posao. Jedan od modela jest i leasing nekretnine – na svoju kuću podignete kredit od 5000 eura, za tri godine vratite 25.000 eura i ponovno postajete vlasnik kuće. Svi podaci se upisuju direktno na centralni hardver koji se nalazi u Americi, pa u slučaju nenadanog dolaska policije i poreznika sve zapisano u nekoliko sekundi netragom nestaje, piše Večernji list. Uredi su opremljeni videonadzorom, a zaposlenici obučeni za brzo seljenje.