MINISTAR RAJKO OSTOJIĆ

'Krećemo u izgradnju KBC-a Rijeka pod jednim krovom'

15.06.2012 u 20:07

Bionic
Reading

Građevinski radovi novog Odjela hematologije i onkologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka završeni su, u tijeku je natječaj za uređenje prostora, a preseljenje malenih, najteže oboljelih pacijenata očekuje se u rujnu. Tim je povodom ministar zdravlja Rajko Ostojić obišao danas novi odjel, koji zaista izgleda impresivno, te je najavio izgradnju KBC-a Rijeka pod jednim krovom na Trsatu

Odjel hematologije i onkologije smješten je na drugom katu zgrade Poliklinike na lokalitetu Kantrida, proteže se na 350 kvadrata, ima veliku terasu, 12 soba obojanih u žuto, koje su povezane staklenim zidovima, prostoriju za roditelje, jedinicu za centralni nadzor, dnevnu bolnicu, a bit će opremljen najsuvremenijom tehnologijom. Pročelnica Odjela prof. Jelena Roganović sa zadovoljstvom je provela ministra Ostojića novim prostorijama, čija je ukupna investicija nešto više od tri milijuna kuna.

'Moj prethodnik Zdravko Milinović i Ministarstvo zdravlja dali su milijun kuna, 800 tisuća kuna prikupljeno je zahvaljujući zakladi i humanitarnim akcijama, ali bivša vlada koju je vodila premijerka Jadranka Kosor, nažalost, nije ispunila svoje obećanje', rekao je Ostojić te istaknuo da će Ministarstvo, na čijem je on sada čelu, iz svojih sredstava morati ispraviti tu pogrešku i pokriti svu razliku.

Ostojić je iznio podatak da se godišnje u Republici Hrvatskoj od malignih bolesti liječi 150 djece, najviše u zagrebačkim bolnicama i riječkoj. Djeca u Splitu liječe se, naglasio je, u potpuno neadekvatnim uvjetima, dok ona u Osijeku i panonskoj Hrvatskoj moraju putovati u druge gradove jer ondje nema liječnika.

Istaknuo je da je cilj Ministarstva zdravlja izgraditi Klinički bolnički centar Rijeka na području Trsata, kao i Županijske bolnice u Puli.  'Posljednje tri zgrade riječkog KBC-a financirane su samo doprinosom građana Rijeke 1977, 1978. i 1985. godine, a zadnjih se 25 godina, nažalost, ništa nije gradilo, ali se prodavalo. Moderna bolnica 21. stoljeća zahtijeva bolnicu pod jednim krovom i stoga ćemo definitivno krenuti, zajedno s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, u proces izgradnje takvog KBC-a Rijeka, sukladno potrebama cijele ove regije', najavio je ministar Ostojić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel dodao je da je Grad, kao vlasnik zemljišta, spreman sudjelovati u tom projektu, koji je po njemu apsolutni prioritet. 'Grad će se maksimalno uključiti kroz zemljište koje je u našem vlasništvu na Trsatu, kao i zemljište na cijelom prostoru bolnice Kantrida. Spremni smo na određeni način kompenzirati, dakle, vrijednost zemljišta uložiti u izgradnju nove bolnice na Trsatu. Očekujem da će se u prvu fazu krenuti vrlo brzo, vjerojatno već iduće godine', kazao je Obersnel.
Ostojić je ocijenio da je to primjer dobre suradnje te istaknuo da su osnivači i vlasnici zdravstvenih ustanova sada država ili županija i da će se , gotovo sigurno, izmjenom zakonskih ovlasti, u sljedećih 12 do 16 mjeseci dozvoliti gradovima da i oni budu osnivači zdravstvenih ustanova.