130 urušnih vrtača

Kreće zatrpavanje jezivih rupa koje su se u zemlji otvorile nakon potresa. Evo kako će to izgledati

02.10.2021 u 22:33

Bionic
Reading

Hrvatske vode od potresa na Banovini uložile su oko 100 milijuna kuna u razne projekte. Neki su i završeni, a radi se na nasipima i vodocrpilištima. Uskoro počinje i zatrpavanje vrtača, koje su se pojavile nakon potresa, najviše u Mečenčanima

Prva vrtača se prije 10 mjeseci pojavila u Mečenčanima. Nenad Tomašević sad je već u drugom zamjenskom smještaju.

U prijašnji ne može jer ima crvenu naljepnicu samo zbog vrtače. Obećano im je da će biti zatrpana u kolovozu, ali nije. Najveća vrtača u dvorištu obitelji Borojević i dalje se, kažu, širi.

Progutala im je voćnjake i vrt, ali optimizma ne nedostaje. Na pitanje nedostaje li mu to što nema vrt, Nikola Borojević u šali kaže da supruzi nedostaje, a njemu ne - jer ima manje za kositi.

U sanaciju više od 130 vrtača stožer kreće za pet dana.

  • +10
Urušne vrtače u Mečenčanima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zoran Đurković, direktor Hrvatskih voda kazao je da će se postavljati se geomreža i geokompozit u prvom sloju, a nakon toga će slijediti krupnije i sitnije frakcije kamena kako bi se na kraju sve to skupa prekrilo sa zemljom.

Prioritet su one vrtače koje se nalaze uz obiteljske kuće i prijete sigurnosti i ljudima, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa.

Dodao je da će se to svakako sanirati prije zime, a potom će se proanalizirati i vidjeti kojom dinamikom će se nastaviti dalje sanacija. U Hrvatskoj Kostajnici na sastanku se razgovaralo i o skorašnjoj izgradnji nasipa protiv poplave i novom vodocrpilištu, a najavljene su i prve konstrukcijske sanacije, koje se očekuju u roku od 20 dana. Od sredine mjeseca počinje i izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća.