nakon potresa

Kreće velika obnova zagrebačkih bolnica: Evo kad se zatvaraju, gdje ćete obaviti preglede i kad će radovi završiti

14.09.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Gotovo tri godine od potresa te nakon manjih 'krpanja' raspuklih zidova, počinje velika obnova zagrebačkih bolnica pa će one sljedećih nekoliko godina biti gradilišta

Dio KB-a Merkur od ovog tjedna je u Vinogradskoj zbog renovacije. Za vrijeme obnove bolnica će nastaviti s radom, a izmješta se samo dio Klinike za ženske bolesti i porode.

'To je poliklinički rad, rodilje te ginekološke i onkološke pacijentice. Ono što ostaje u Merkuru su Zavod za humanu reprodukciju. Od 12. rujna počeli smo s popodnevnim radom naših ambulanti u KBC-u Sestre milosrdnice. Trebali bismo 1. listopada potpuno prestati raditi', rekao je Željko Duić, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur, gostujući u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Pacijentice ostaju, dodao je, kod istih liječnika, samo na pregled dolaze u KBC Sestre milosrdnice.

'Ako se bude povećavao broj porođaja, dio preuzima Sveti Duh, naši ljudi će ići pomoći im od 1. listopada. Mi smo jedna cjelina, koordinirano radimo. Situacija je izazovna, ali prošli smo i gorih situacija', poručio je.

Obnova će trajati 24 mjeseca, ugovor je potpisan 17. kolovoza, a radovi bi trebali završiti 17. kolovoza 2024.

'Priprema se da se možda dio nakon šest mjeseci izmjesti u KB Dubrava, prostori se pripremaju te bismo tako omogućili još bolju zdravstvenu skrb', rekao je Duić.

Na mrežnim stranicama bolnice objavljene su informacije za pacijente. Oni koji su naručeni na preglede i zahvate također mogu telefonski kontaktirati centralnu službu za naručivanje i dogovoriti daljnje korake.

  • +9
KBC Rebro Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

KBC Sestre milosrdnice, koji je u potresu pretrpio ozbiljna oštećenja, također ide u obnovu. 'Planiramo napraviti rekonstrukciju dijela bolnice. Sve djelatnosti ćemo zadržati u bolnici. Imamo još dvije lokacije, Kliniku za tumore i Traumatologiju, između sebe i kroz dnevnu bolnicu organizirat ćemo se. Očekujemo da će u ovoj prvoj fazi sve djelatnosti unutar KBC-a Sestre milosrdnice ostati unutar bolnice', rekao je Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Još nije poznat točan datum početka obnove KBC-a Sestre milosrdnice, ali Vagić ističe kako bi se to trebalo dogoditi do kraja ove godine. 'Obnavljamo samo ono što je najviše oštećeno. Moramo to organizirati tako da zdravstveni sustav funkcionira. Za vrijeme korone smo jako dobro komunicirali, dogovorali se. Imamo već to iskustvo. Normalno je da to treba ozbiljno shvatiti, ali mislim da imamo snage da to organizacijski izvučemo', rekao je Vagić, dodajući da bi obnova trebala trajati 18 mjeseci.