IZRAEL POPUSTIO

Kreće UN-ova istraga o napadu na turski konvoj

03.08.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon najavio je da je izraelska vlada pristala sudjelovati u radu međunarodne istražne komisije koja mora utvrditi okolnosti u kojima je, kako se misli, ubijeno devet turskih aktivista prilikom izraelskog napada na turski konvoj, odnosno na njegov vodeći brod Mari Marmara 31. svibnja 2010. koji je plovio prema blokiranoj palestinskoj obali

Ured premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je riječi glavnog tajnika UN-a u priopćenju u kojem stoji da izraelska strana 'nema ništa za prikriti'.

Ipak, posljednih mjeseci je taj isti ured izbjegavao i oštro se protivio bilo kakvoj mogućnosti međunarodne ekspertize napada na Mari Marmara. Sa svoje strane, Izrael je pokrenuo vojnu i civilnu komisiju koje su potvrdile stanovite pogreške u vojnoj operaciji.

No ti zaključci ne smiruju međunarodnu javnost koja je ogorčena zbog načina obračunavanja s volonterima koji su na miran način namjeravali razbiti blokadu Gaze.

Ban je izjavio da će komisiju voditi bivši novozelandski premijer Geoffrey Palmer, kojem će pomoći kolumbijski predsjednik na odlasku Alvaro Uribe. Po jednog člana dat će Izrael i Turska.

Predviđeno je da komisija počne s radom idući tjedan, a da prvi izvještaj bude predan Vijeću sigurnosti UN-a sredinom rujna.

Analitičari smatraju da će Izrael pokušavati onemogućiti rad komisije, na temelju iskustva rada komisije UN-ova vijeća za ljudska prava koju je vodio južnoafrički sudac Richard Goldstone za istraživanje izraelskih zločina u napadu na Gazu koncem 2008.