'nemojte nahrupiti'

Reaktiviranje zdravstvenog sustava: Iz najvećih hrvatskih bolnica objasnili što nas čeka

03.05.2020 u 23:09

Bionic
Reading

U sklopu relaksacije epidemioloških mjera sutra se normalizira i rad zdravstvenih ustanova. Ponovno se pokreću operativni programi i dijagnostičko terapijski postupci, a pacijenti kojima su termini u bolnicama zbog koronavirusa bili odgođeni - konačno dolaze na red

Šatori, 6 trijažnih kontejnera i jedan za uzimanje briseva za testiranje na Covid-19, dezinfekcija i pregled na ulazu u KBC Zagreb. Posjeti su i dalje zabranjeni a stvari za hospitalizirane bolesnike ostavljaju se na ulazu.

'Ovdje je uvijek nazočna jedna od kolegica ili kolega, prihvaćaju stvari za bolesnike koje dezinficiramo i potom dostavljamo na odjele. Maske su obavezne za djelatnike, na taj način štitimo jedni druge i obavezne su za svakog pacijenta koji ulazi u našu ustanovu', objašnjava HRT-u Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb.

Koronavirus je ispraznio bolničke čekaonice, no zbog potresa su u KBC-u Zagreb ostali bez 403 postelje i na jedinici kirurškog intenzivnog liječenja mjesta više nema.

'Problem nam se dogodio jučer kada nam se jedinica intenzivnog liječenja kirurške klinike jednostavno zatvorila navalom novih pacijenata pa smo jučer zajedno s ministrom intervenirali kod drugih zagrebačkih bolnica'. kaže prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Da liste čekanja budu što kraće, pojačali su se svi komunikacijski kanali, a prednost za preglede su indikacija i hitnost. I ministar zdravstva Vili Beroš poziva na strpljivost i odgovornost.

  • +9
Split: Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović stigao u Dom za starije i nemoćne Izvor: Cropix / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Pročekirane su sve liste čekanja u zdravstvenim ustanovama. Zdravstvene ustanove su dužne kontaktirati sve one bolesnike koji u zadnja dva mjeseca nisu ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu te dati nove termine', poručuje Beroš.

U Riječkom KBC-u kažu da liste čekanja nisu porasle. Hitni, onkološki i kronični pacijenti su došli na red, a od sutra će i svi drugi.

'Prvenstveno otvorit ćemo vrata dijagnostici u širem smislu i polikliničkim bolesnicima, naše ambulante radit će od sutra čitav dan što znači od 8-20 sati', najavljuje prof.dr.sc. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

'Od sutra su sve djelatnosti u punom pogonu i u splitskom KBC-u. - Svaki naš bolesnik je osim ostalih uputa dobio točan sat i vrijeme dolaska a razdoblja između posjeta pojedinih bolesnika će biti dugačka tako da se pacijenti uopće ne susreću', kaže prof. dr. sc Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Kako bi nadoknadili propušteno, i u KBC-u Osijek radit će i popodne, i praznikom, i subotom i nedjeljom. 'Ja bih molio bolesnike da ne nahrupe svi odmah sutra, prekosutra, velika većina njih je već dobila pozive za svoje zahvate i preglede, samo neka budu strpljivi i mi ćemo sve to riješiti', poručuje doc. dr. sc. Krunoslav Šego, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek.

Iako otvaraju svoja vrata, pacijente, posebice one starije kojima pregledi nisu neophodni, mole da u dogovoru s obiteljskim liječnicima, zbog vlastite sigurnosti, ostanu doma.