ministarstvo objavilo

Kreće obnova bolnica: Prve su na redu Merkur, Vinogradska i Sveti Duh, evo gdje od sljedećeg tjedna na preglede

08.09.2022 u 17:56

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak da počinje reorganizacija bolničkog sustava zbog obnove zdravstvenih ustanova oštećenih u potresu, a u prvoj fazi provodit će se reorganizacija odjela ginekologije zagrebačkih bolnica "Sestre milosrdnice", "Merkur" i "Sveti Duh"

Ministar Vili Beroš kaže kako je prioritet nesmetano pružanje zdravstvene skrbi svim pacijentima, neovisno o izazovima, kako bi oni imali kontinuiranu i adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Po njegovim riječima, nijedna aktivnost neće biti stavljena „na čekanje“ što će osigurati ravnatelji zdravstvenih ustanova i o čemu će ga kontinuirano izvještavati.

U prvoj fazi odvija se reorganizacija odjela ginekologije između Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice", Kliničke bolnice "Merkur" te Kliničke bolnice "Sveti Duh" kojima predstoji obnova. Pacijenticama će se osigurati isti liječnici iz matičnih ustanova, kako bi se nastavilo optimalno praćenje zdravstvenog stanja kao i kontinuitet povjerljivog odnosa pacijentice i prvotnog liječnika.

Ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Davor Vagić najavio je da u toj bolnici od 12. rujna počinje raditi poliklinička služba iz KB "Merkura", pa će sve pacijentice koje su imale termine za preglede do kraja rujna biti preusmjerene u ambulante KBC-a Sestre milosrdnice, a nakon 1. listopada, sve tamošnje ambulante nastavit će raditi u dvije smjene.

Do kraja rujna onkološke pacijentice u procesu liječenja bit će zbrinute u KB-u "Merkur", a od 1. listopada će dobiti termine za postupke liječenja prema svom rasporedu u KBC-u "Sestre milosrdnice". Početak liječenja kod onih kod kojih je planiran u KB-u "Merkur", nakon 1. listopada bit će obavljen u KBC-u "Sestre milosrdnice", bez ikakvog odgađanja i sukladno ranijem planu.

  • +2
Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Djelatnost rodilišta KB-a Merkur preusmjerit će se u KBC "Sestre milosrdnice", ali zbog ograničenih kapaciteta i KB "Sveti Duh", te za trudnice i rodilje iz Krapinsko-zagorske županije, Opća bolnica Zabok.

Od 16. rujna rodilište i hitna ginekološka služba KB-a "Merkur" prestaju primati pacijentice i preusmjeravaju u te ustanove, priopćeno je. Pacijentice bez komplikacija u trudnoći iz okolnih županija upućuju se u opće bolnice Sisak, Karlovac,  Bjelovar i Zabok, ovisno o lokaciji kojoj gravitiraju. 

Beroš je rekao da je epidemija pokazala otpornost i fleksibilnost zdravstvenog sustava, njihovu organizaciju rada na više kolosijeka, a što se nastavlja u ovim okolnostima, istovremenom reorganizacijom nesmetanog pružanja zdravstvenih usluga pacijentima kao i provođenjem priprema za mogući jesenski val epidemije. 

Zahvalio je ravnatelju i djelatnicima što su organizirali dvosmjenski rad u KBC-u "Sestre milosrdnice", što vidi kao još je jedan važan organizacijski iskorak u bolničkom sustavu "kojim pokazujemo da kada ima volje, ima i načina."