oporba napustila dvoranu

Sabor potvrdio šest novih ministara, sedmi zbog Marasa izglasan s pola sata zakašnjenja

19.07.2019 u 17:13

Bionic
Reading

Nakon cjelodnevnog predstavljanja po odborima, Sabor je nakon 17 sati potvrdio šest novih ministara i dva potpredsjednika Vlade. Čeka se potvrda ministra rada Josipa Aladrovića koji je još uvijek na saslušanju na matičnom odboru

18:37 Nakon pola sata zastupnici su sa 79 za i jednim protiv podržali Josipa Aladrovića za ministra rada i mirovinskog sustava.

Odmah je prisegnuo nakon čega je zaključena izvanredna sjednica.

18:04 Završio je i odbor na kojem se saslušavalo budućeg ministra rada Josipa Aladrovića. Sjednica odbora kojeg predvodi Gordan Maras otegla se, no na kraju je sedam članova glasalo za Aladrovića, a pet ih je bilo protiv.

Očekuje se da bi skoro trebao trebao biti potvrđen i na plenarnoj sjednici.

17:34 Zastupnici su se vratili u sabornicu. Gotovo cijele oporbe nema u dvorani.

Sa 82 glasa za i 2 protiv Davor Božinović potvrđen je za potpredsjednika Vlade. S jednakim brojem glasova Zdravko Marić je potvrđen za potpredsjednika Vlade.

Gordan Grlić Radman izabran je za ministra vanjskih i europskih poslova sa 82 glasa za i 2 protiv.

Ivan Malenica izabran je za ministra uprave s 82 glasa za i 3 protiv.

Marija Vučković za ministricu poljoprivrede izabrana je sa 82 glasa za i 3 protiv.

Marko Pavić postao je pak ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Podržala su ga 82 zastupnika dok ih je troje bilo protiv.

Mario Banožić za ministra državne imovine izabran je s 82 glasa za i tri protiv.

Vesna Bedeković, dosadašnja saborska zastupnica postala je pak ministrica demografije i obitelji s podrškom od 82 zastupnika, dok ih je dvoje bilo protiv.

Glasanje o novom ministru rada Josipu Aladroviću privremeno je odgođeno dok ne završi odbor na kojem se vodi rasprava o njemu.

Novi ministri odmah su i prisegnuli.

17:22 Stanku je zatražio i GLAS, Mirando Mrsić iz Demokrata i Marko Vučetić iz kluba nezavisnih zastupnika.

'Tužno je da dociraju osobe koje su pravooćno presuđene zbog krađe, zastupnici koji imaju teret nekoliko odluka o sukobu interesa na svojim leđima', poručio je tražeći stanku HDZ-ov Branko Bačić.

Na početku sjednice prvo je prisegnuo Lovro Kuščević, koji se vratio u saborske klupe.

Stanku je odmah nakon toga zatražio Mostov Božo Petrov. 'Jasno je da je Vlada zadnje dvije godine za radnje ljudi koje nisu bile časne, izmjenjivali su se sumanutom brzinom. i danas se od nas očekuje da prihvatimo da je to to. Mi vam prepuštamo pozornicu', kazao je Petrov i pozvao plenkovića da podnese ostavku.

Stanku je zatražio i SDP-ov Davor Bernardić, koji je također kazao da bi najbolje bilo da se raspišu novi izbori. 'Tko god štiti kriminal također sudjeluje u kriminalu. Pozivam sve zastupnike koji nisu korumpirani da napuste sabornicu i ne sudjeluju u ovim kriminalnim radnjama', rekao je Bernardić.

  • +12
Sabor na izvanrednoj sjednici raspravlja o rekonstrukciji Vlade i povjerenju novim ministrima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL