milanović vs. grabar kitarović

Kreće fajt jedan na jedan: Donosimo planirani raspored debata na četiri televizije

24.12.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Sučeljavanja predsjedničkih kandidata će biti, samo je pitanje koliko i gdje. Naime tri televizijske kuće s nacionalnom koncesijom i jedna koja emitira putem kabela pozvale su Kolindu Grabar Kitarović i Zorana Milanovića da se sučele u njihovim studijima

Iako je u prvom krugu aktualna predsjednica pristala na sučeljavanje u zadnji čas, iz njezina stožera sada odašilju informacije kako je u drugom krugu spremna na tri sučeljavanja.

Premda Zoran Milanović nije odbio ideju o tri sučeljavanja, njegov prijedlog je da se održi samo jedno. U tom slučaju bi televizijske kuće oformile zajednički pool koji bi odradio posao.

Za kada su planirale sučeljavanje, kako gledaju na ideju Milanovićeva tima i pod kojim uvjetima bi pristali na formiranje poola, pitali smo HRT, RTL, Novu TV, ali i N1 televiziju, koja nema nacionalnu koncesiju, već svoj program emitira putem kabelskih operatera.

S HRT-a podsjećaju da su uoči prvog kruga najavili kako su poslali pozive i za sučeljavanje u drugom krugu, a ono bi se trebalo održati 2. siječnja u udarnom terminu na Prvom programu. Međutim na internetskim stranicama HRT-a prema rasporedu je i dalje ucrtan kviz 'Tko želi biti milijunaš?', što upućuje na to da nisu dobili potvrdu kandidata. Neslužbeno doznajemo da bi se Milanović i Grabar Kitarović mogli sučelili i na Hrvatskom radiju dan kasnije u emisiji 'Poligraf'.

S RTL-a pak navode da su dvojcu koji je ušao u drugi krug uputili pozive, ali da još nisu dobili odgovore.

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata u prvom izbornom krugu na HRT-u Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Sučeljavanje bi se održalo u studiju RTL-a 30. prosinca u 20 sati, voditeljica bi bila Damira Gregoret, a urednica Ana Bulić. Predviđeno trajanje sučeljavanja je od 60 do 90 minuta. Kandidati će odgovarati na pitanja iz političkog, gospodarskog, društvenog i ostalih područja javnog života. Svakom kandidatu bit će omogućeno podjednako vrijeme za odgovor i repliku', stoji u odgovoru RTL-a.

O tome kako gledaju na Milanovićev prijedlog i pod kojim uvjetima bi pristali na oformljenje poola s HRT-a i RTL-a nisu odgovorili.

S Nove TV podsjećaju da su, kao i za prvi krug, tako i za drugi krug sučeljavanja, još u listopadu timovima kandidata poslali zahtjev za rezerviranjem termina za sučeljavanje.

'Kada je službeno počela kampanja, datume smo službeno prezentirali, a završetkom izborne noći dvoje kandidata poslali smo opet poziv. Sučeljavanje je planirano za 3. siječnja, zadnji dan kampanje, nakon Dnevnika Nove TV, a vodit će ga Sabina Tandara Knezović i Mislav Bago. Samo sučeljavanje trajat će 90 minuta', priopćili su s Nove TV.

Dodaju kako sučeljavanje smatraju izuzetno važnim formatom koji biračima može donijeti bolju sliku o dvoje kandidata koji su ušli u drugi krug, a iz nastavka odgovora da se iščitati i to kako gledaju na Milanovićevu ideju.

  • +10
Sučeljavanje kandidata Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Teško nam je vjerovati da se pretendenti na jednu od najvažnijih funkcija u državi boje sučeliti više puta na različitim TV postajama. A ne vjerujemo ni da im nije stalo pružiti biračima više prilika da upoznaju njihove programe i karaktere. U posljednjih 15 godina kandidati su spremno dolazili na više sučeljavanja i bilo bi šteta učiniti demokratski uzmak', istaknuli su s Nove TV.

S N1 su naveli kako je debata predsjedničkih kandidata planirana za petak 27. prosinca, a točan termin još dogovaraju sa stožerima.

'Reprizirali bismo je u političkom magazinu 'Točka na tjedan' i višekratno do izborne šutnje. Riječ je o debati otvorenog tipa u trajanju od 90 minuta, a moderirala bi je Nataša Božić', stoji u odgovoru N1 televizije.

Dodali su da bi - ako je jedna debata jedina opcija - sudjelovali u takvom poolu.

'Preferiramo, naravno, samostalnu debatu na N1 kao najrelevantnijem isključivo informativnom kanalu u zemlji. Mislimo da građani u ovako tijesnoj utrci zaslužuju više debata te da bi predsjednički kandidati jednom u pet godina doista trebali stati pred javnost i sučeliti argumente. Ako nisu u stanju, to nešto govori o njihovom odnosu prema tom istom narodu kojem se obraćaju i čiji glas traže. Zajednička debata svela bi se uglavnom na TV show, a mi bismo dali naglasak na sadržaj', zaključili su na N1.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Mia Dimšić, Nina Badrić, Davor Bernardić, Marin Rozić…