RITAM METROPOLE

Krave, pajceki moraju van iz Zagreba, kokoši mogu ostati

09.03.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Odbrojeni su dani pajcekima, kravama i ostalim domaćim životinjama u gradu Zagrebu. Naime, nakon dvanaest godina, grad je odlučio proširiti granice u kojima je zabranjeno držanje domaćih životinja. Donošenje ove odluke inicirano je od strane Vijeća Gradskih četvrti. Jedina su iznimka perad koje može biti do 15 komada u kući s okućnicom

'Vrlo ozbiljno shvaćamo tu zadaću. Na Vijeću formiramo granice dogovorno. Stav je da ukoliko se radi o držanju životinja na području koje je okruženo poljoprivrednim zemljištem, to ćemo dopustiti. No, urbanizacija koja je nastupila i na rubnim dijelovima grada, prisila je preostale pojedince da se odreknu držanja domaćih životinja', rekao je za Večernji list Jadranko Baturić, predsjednik GČ Novi Zagreb - istok.

Najviše promjena nastupilo je u Dubravi, Sesvetama i rubnim dijelovima Novog Zagreba.

Tako je u Novom Zagrebu granica od Avenije Marina Držića proširena sve do sajma automobila na Jakuševcu, a u granicu su ušle i ulice Tišinska i Gata. U Dubravi granica se od Svetošimunske ulice pomakla prema ulici Štefanovec pa sve do Čučerja, a područje Sesveta granice je produljilo sve do krajnjih granica GUP-a Sesveta, koje na istoku završavaju na pola Dugoselske ulice, sve do sesvetskog naselja Kraljevečki Novaki.

Prema riječima Emila Tuka, gradskog pročelnika za poljoprivredu, nitko se dosad nije žalio na proširenje granica.

'Nismo imali nikakvih pritužbi na novu zabranu držanja životinja', rekao je.

To isto kaže i Baturić: 'Ti pojedinci su svjesni da su izvukli maksimum iz uzgajanja domaćih životinja.'

No, ipak, u odredbi postoji iznimka, i to za perad. Može se držati do 15 komada (bez pijevca) u kući s okućnicom, koja je 15 metara udaljena od prvog susjeda ili 200 metara od škole ili vrtića. Razdoblje prilagodbe je do kraja ove godine.