DIP O IZBORNIM REZULTATIMA

Kravarsko koči objavu potpunih rezultata

28.12.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Točno u podne Državno izborno povjerenstvo trebalo je objaviti i potpune službene rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora, ali zbog tehničkih problema na biračkom mjestu u Kravarskom podaci su ipak ostali nepotpuni. No rezultati iz Kravarskog ne mogu utjecati na činjenicu da u drugi krug izbora sigurno idu Ivo Josipović i Milan Bandić

Državno izborno povjerenstvo upravo u ovim trenucima odlučuje hoće li se u Kravarskom ponoviti izbori, no kako neslužbeno doznajemo, za to možda neće biti potrebe. 'Naime, na tom biračkom mjestu došlo je do pogreške biračkog odbora koji utvrđujući identitet osobe nije provjerio godinu rođenja, a na tom se popisu birača nalazila osoba s istim imenom i prezimenom kojoj je dozvoljeno glasovanje. Kada se pojavila druga osoba, njoj je dozvoljeno glasovanje, a birački je odbor zatražio očitovanje općinskog izbornog povjerenstva. Nije došlo do viška glasačkih listića jer, okvirno govoreći, imali smo 100 glasačkih listića, a glasalo je 100 osoba', rekao je šef DIP-a Branko Hrvatin. Iako je došlo do greške, rezultati izbora u Kravarskom ne mogu utjecati na sveukupne rezultate prvog kruga, poručio je Hrvatin

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je i da je obrađeno 6.864 od 6.865 biračkih mjesta te da je od toga obrađeno svih 250 biračkih mjesta u inozemstvu. 'Došlo je do minimalnih promjena u rezultatima, no one se odnose na drugu decimalu nakon cijeloga broja. Ni na koji način nije došlo do promjena redoslijeda ili odnosa u broju koji postoji između kandidata, zbog čega su rezultati od jučer potvrđeni', kazao je Hrvatin. Drugim riječima, u drugi krug i dalje ulaze predsjednički kandidati Ivo Josipović sa 32,42 posto osvojenih glasova i Milan Bandić sa 14,83 posto glasova. Trećim mjestom s nedovoljnim brojem glasova morat će se zadovoljiti Andrija Hebrang koji je skupio 12,04 posto glasova, dok se na četvrtom, odnosno petom mjestu nalaze Nadan Vidošević sa 11,33 posto i Vesna Pusić sa 7,25 posto osvojenih glasova.

Na novinarsko pitanje koliko je glasanje u Bosni i Hercegovini utjecalo na izbore, Hrvatin nije htio konkretno odgovoriti. 'U BiH je glasalo ukupno 50.850 birača, od čega je važećih bilo 50.539 glasova. Prvi kandidat je bio Bandić sa 29.084 glasova, drugi Andrija Hebrang sa 10.414 glasova, a 3.713 dobio je Primorac. Ako usporedite te brojeve i ako usporedite razlike među kandidatima, čini mi se da je zaključak poprilično jasan', zaključio je Hrvatin.

Iako se još čeka raspetljavanje problema u Kravarskom, Hrvatin poručuje da je počeo teći zakonski rok od 48 sati u kojem se svi kandidati mogu žaliti na rezultate prvog izbornog kruga. Državno izborno povjerenstvo, poručuje Hrvatin, naložilo je tiskanje listića za drugi krug izbora, a već sutra će se otpremati u inozemstvo.