THE ECONOMIST

Kratak vodič za despote: Kako osvojiti izbore

06.03.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Za sofisticirane izborne prevarante dan izbora ne znači ni upola onoliko koliko znači glasačima, uvjerenima da je riječ o najvažnijoj prigodi za izražavanje građanske volje. The Economist u posljednjem broju, koji koincidira s izborima u Rusiji, donosi sarkastičan vodič za osvajanje izbora zaobilaznim putem

Izborni dan prilika je građanima da utječu na stvari – izbori su, navodno, jedino glasanje s dužnom težinom. Manipulatori, međutim, znaju da su izbori nepotrebni: ako na vrijeme naumite ostvariti izbornu prevaru, možete osigurati pobjedu na izborima koji će se činiti regularnima. I nitko se neće moći žaliti. Tajna je u tome da slijedite pravila koja ste prethodno sami napisali, navodi Economist.

Neugodnost je samo u tome što će se, ako fizički nasrćete na glasače vaših protivnika, natrpavate glasačke kutije i krivotvorite rezultate, negdje naći netko da se požali na to. Sva ta strana tijela, koja napaljuju mase i nagrizaju vašu reputaciju, dovest će vas pred prijeki sud javnosti.

Državnik, sportaš i dobrotvor

U čemu je tajna uspjeha despota? Sve počinje s televizijom, odakle većina glasača (osobito oni siromašniji i manje obrazovani) upija najviše informacija. Nemojte se posve ukočiti – to vas čini slabijima, savjetuje Economist. Tolerirajte male, slabo financirane medije (ponajmanje stoga da biste sami dobili uvid u ono što se događa). No osigurajte kontrolu nad glavnim televizijskim kućama. Televizijske vijesti trebale bi veličati vaše uspjehe, portretirati vas kao državnika koji možda usput uživa u srčanim sportovima i dobrotvornom radu.

Sve navedeno čini vas dominantnim 'brendom' u mislima glasača. Vaša propagandna mašina također bi trebala ukazati na to da vaši protivnici njeguju sumnjive veze sa strancima, što ih prividno čini nelojalnima i otuđenima. To bi trebalo potaknuti podjele i prokazati slabosti protivnika, dok vaši poroci istovremeno moraju ostati tajnima.

Sve to olakšava iduće faze. Prekrajanje izbornih okruga (gerrymandering) je odlična taktika: na parlamentarnim izborima utaborite protivničke glasove tamo gdje se beskorisno gomilaju i osigurajte to da se vaši glasovi rasprše na gomilu marginalnih biračkih okruga. Ukoliko imate neke sumnje, pogledajte kako se to radi u SAD-u, podsjeća Economist. Potom razvrstajte izborne popise: trebaju vam strogi zahtjevi za registraciju birača kojima se ne sviđate. Možete računati na glasove zatvorenika, vojnih regruta i drugih, pa se pobrinite za to da su takvi glasači masovno registrirani.

Opozicija u službi vlasti

Zakoni o političkim strankama također su u vašim rukama pa osigurajte to da budu komplicirani i tegobni. To će iscrpiti energiju vaših protivnika, a ako naprave i najmanju grešku, njihove kandidate uvijek možete izbaciti s izbornih lista. Vaša stranka će kontrolirati moćnu birokratsku mašinu i lako će ispuniti sve uvjete. Cilj sofisticiranog obrata je da stvorite vlastite, krotke oporbene stranke, s nekoliko različitih 'okusa'. One će odvući pažnju od vaših stvarnih protivnika.

Na sam izborni dan morat ćete pripustiti neke strance u svoju zemlju. Olakšajte ulaz onima koji vam odgovaraju (vašim ideološki srodnim dušama i onima iz ostalih autokratskih država). Bučne cjepidlake sa Zapada također mogu doći, ali isključivo u posljednji trenutak, tako da nemaju puno vremena za organizaciju. Diskreditirajte lokalne promatrače tako što ćete ih optužiti za pristranost i tavorenje na novcu iz inozemstva. Slavite stavove svojih birača: to će dokrajčiti tužakanje stranaca koji, kako može ustvrditi vaša televizija, potajice pokušavaju podčiniti vašu zemlju.

Krivotvorenje - posljednje utočište

Ne trošite previše vremena na kampanju. Sve iznad trijumfalističkih skupova učinit će da izgledate kao obični političar. Umjesto toga, recite da ste previše zaposleni državnim poslovima i pobrinite se za to da televizija prikaže da na tome i radite.

Na dan izbora podijelite besplatnu hranu i piće u siromašnim okruzima. Tamo gdje znate da neće glasati za vas otvorite glasačka mjesta sa zakašnjenjem i zatvorite ih prije predviđenog roka. Ukoliko je potrebno, može i nestati nešto biračkih listića. Veliki redovi obeshrabrit će zaposlene ljude.

Za svaki slučaj, morate biti u stanju krivotvoriti rezultate. Idealan je računalni sustav koji je naoko siguran, ali mu se može lako pristupiti. Nakon prebrojavanja glasova sklonite glasačke kutije na diskretnu lokaciju gdje se, ukoliko sve drugo propadne, prema potrebi može dodavati ili oduzimati listiće. Ukoliko vas uhvate, recite da vas provokatori nastoje diskreditirati.

Ništa od toga ne pomaže vam da vodite zemlju nakon što pobijedite. No tko kaže da je politika lagan posao?