SAVLADALI GA NA SILU

Krapinski sudac vozio pijan, opirao se i vrijeđao policajce

09.03.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Općinski sudac u Krapini Rikard Kunštek u četvrtak je razriješen dužnosti jer je prije dvije godine pijan vozio automobil, pružao pasivan otpor i vrijeđao policajce koji su ga na kraju svladali na silu.

Na odluku o razrješenju Državnog sudbenog vijeća sudac Kunštek ima pravo žalbe Ustavnom sudu, a ta žalba odgađa izvršenje odluke.

DSV je krapinskog suca proglasio stegovno odgovornim jer je 23. siječnja 2010. oko 20 sati u Krapini pijan vozio osobni automobil, krivudajući cestom. Iza njega su se u službenom automobilu vozila dvojica policajaca koji su mu prišli nakon što se zaustavio kod jednog ugostiteljskog objekta. Sudac je pristao na alkotest te je 'napuhao' 2,18 promila, no zatražio je i vađenje krvi i urina koje je kasnije pokazalo da je imao još više alkohola u krvi - 2,39 promila.

Sudac je potom odbio naredbu policajaca da u pijanom stanju više ne sjeda za volan te je, kažu u DSV-u, pružao pasivan otpor na način da se rukama zgrabio za krovni nosač policijskog automobila, vrijeđajući policajce koji su bili prisiljeni primijeniti sredstva prisile, to jest fizičku snagu i zahvat "ključ na laktu". Sudac je potom oko 21,50 sati smještan u posebne policijsku prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

DSV je zaključio da je sudac Kunštek svojim ponašanjem nanio štetu ugleda suda i sudačke dužnosti te prekršio Kodeksa sudačke etike, odnosno počinio teško stegovno djelo zbog kojeg ga je razriješilo sudačke dužnosti.