U ZAGORJU ZADOVOLJNI

Krapina: Četvero novozaraženih, ukupno 32 pozitivna testa

25.03.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorska županija ima četvero novozaraženih koronavirusom te ukupno 32 pozitivna testa, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina zadovoljan je što su nakon deset novih slučajeva u utorak, u srijedu bila samo četiri. Tri su pacijenta s područja Pregrade, a jedan s područja Krapine.

„Do jučer smo testirali 183 bolesnika od kojih su ukupno 32 pozitivna. Jedna od tih je bolesnica od početka izolacije, ona je i treći put negativna na testiranju na COVID, ali pokazuje sve znakove bolesti tako da ju se i dalje tretira kao COVID pozitivnu“, rekao je Vančina na konferenciji za novinare. Dodao je i kako je pacijentica u puno boljem stanju, ali se i dalje mora pratiti.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazao je da su u kontaktu s 240 osoba koja se bile u bliskom kontaktu sa zaraženima te da im je objašnjeno kako se moraju ponašati s ciljem da se ograniči daljnje širenje bolesti.

U samoizolaciji 1345 osoba koje se redovito prate i obilaze

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je da je 1345 osoba u samoizolaciji te se redovito prate i obilaze. Spomenuo je i da je izdano oko 570 propusnica te da uglavnom nije bilo nepotrebnog traženja propusnica.

„Nažalost, uz sve mjere i izvješćivanje medija, imali smo na području jedne općine otvoren kafić. Nemam riječi za to. Uz sve to što radimo, što radi čitava Europa, čitav svijet, imate otvoren kafić i mora doći policija i inspektori da zatvore kafić na 30 dana“, rekao je Ferek-Jambrek.

Načelnik županijskog Stožera je izvijestio i o 69 zahtjeva poduzetnika da im se pomogne u ispunjavanja obrasca za Vladine mjere ublažavanja posljedica situacije s koronavirusom na gospodarstvo, a zaprimljeno je i desetak zahtjeva poslodavaca za organizaciju karantena za vozače, u prostoru tvrtke ili kod vozača ako živi sam.

  • +73
Potpuno prazni gradovi zbog pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

„Vozači mogu biti u karanteni kod poslodavca i poslodavac ih u svakom trenutku može pozvati i mogu voziti, ne trebaju biti 14 dana u samoizolaciji. Uvjet je da sanitarni inspektor, epidemiolog i stožer pregledaju te prostore koji moraju zadovoljavati osnovne uvjete“, kazao je Ferek-Jambrek.

Crveni križ Krapinsko-zagorske županije već se 13. ožujka uključio u pomoć vozačima i putnicima na graničnim prijelazima, podsjetio je Davor Šimunović, ravnatelj županijskog Društva Crvenog križa.

„Podijeljeno je preko 1.100 litara vode i oko tisuću paketa hrane. Naša gradska društva imaju više od 115 zaposlenih gerontodomaćica koje brinu o više od 700 osoba treće životne dobi“, rekao je Šimunović i pozvao one koji nemaju djecu, rodbinu ili prijatelje da im pomognu, da nazovu djelatnike Crvenog križa.