SKANDAL U BRITANIJI

Kraljevske zračne snage nasilno 'liječile' lezbijke

19.04.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Britanske Ženske kraljevske zračne snage (Women’s Royal Air Force, odnosno WRAF) smatrale su svoje zaposlenice lezbijke mentalno bolesnima i pokušale ih 'liječiti' psihološkim terapijama, otkrivaju najnoviji pronađeni dokumenti, piše Daily Mail, a prenosi portal crol.hr. Vodstvo WRAF-a moralo je dobro razmisliti prije nego što bi zaposlilo ženu s 'muževnim karakteristikama' te je imalo zadatak držati na oku sve one koje su se bavile sportom

Zapovjednicima je rečeno da moraju špijunirati žene za koje se smatralo da su lezbijke, a svoja opažanja su bilježili sve do 1990-ih godina. Dokaz o tim događanjima stigao je tek nedavno, nakon što je Nacionalni arhiv Velike Britanije objavio dokumente koji datiraju iz davne 1950. godine, kad je homoseksualnost bila ilegalna i smatrala se bolešću, u deklasificiranom izdanju.

Dokumenti su, inače, čuvani zajedno s ostalim dokumentima 'slične naravi' pod nazivom 'Pervertiti'. Sporni dokument nosio je naziv 'Poseban problem', čime se pokušala naglasiti zabrinutost vodstva WRAF-a prilikom zapošljavanja lezbijskog osoblja. Lezbijke su predstavljale prijetnju drugim ženama te su opisane kao 'one koje se bave perverznim radnjama'.

Ili liječenje ili otkaz

Daily Mail navodi da u dokumentu stoji sljedeće: 'Nitko ne može drugoj osobi ukazati na opasnosti od homoseksualnosti osim ako i sam ne vjeruje da je to moralno pogrešno i zna razloge za to. Za one nesretnice koje pate od težih abnormalnosti, psihološki tretman je vrlo često učinkovit. (...) Zapamtite da tretman može biti učinkovit samo kod onih osoba koje imaju snažnu volju da budu izliječene. Za one, nasreću, rijetke slučajeve perverznih radnji ili pokušaja ometanja drugih žena razgovorom ili na drugi način, jedini izlaz je otpust s radnog mjesta.'

Dokument iz 1967. godine opisuje postupke kojima su se osumnjičene lezbijke slale natrag u domovinu i podvrgavale se psihološkim tretmanima, a potom bivale razriješene dužnosti.

Drugi dokumenti navode imena nekih žena koje su dijelile krevete s drugim ženama, ali nije ih se odmah optuživalo da su lezbijke, jer su to 'morale činiti da se ugriju'. No vrh WRAF-a vrlo brzo bi ih opomenuo zbog 'nemoralnih radnji'.

Jedna od zaposlenica WRAF-a iz 1960-ih opisala je šokantne metode kojima su zapovjednici podvrgavali žene, prenosi crol.hr. 'Policija bi stigla nenajavljeno i špijunirala određene sobe u kojima su se osumnjičene nalazile. Samo su neke znale što se točno događa, a kad bi ih se pitalo za detalje, odgovarali bi da se rješavaju zla', izjavila je bivša zaposlenica.

Zabrana zapošljavanja gej muškaraca i žena u vojsci ukinuta je 2000. godine, dok je homoseksualnost u Engleskoj i Walesu ozakonjena 1967. godine. Dokumenti također pokazuju da je 1955. godine 13 žena razriješeno dužnosti u WRAF-u zbog lezbijstva, a 1970. godine njih 60.

WRAF

Ženske kraljevske zračne snage bile su ženski ogranak Kraljevskih zračnih snaga (RAF) koje su djelovale u dva različita razdoblja. Prvi je osnovan 1918. godine i zvao se Women's Auxiliary Air Force, a misija mu je bila mobilizirati žene da bi se olakšalo ratovanje muškarcima u Prvom svjetskom ratu.

Svoje djelovanje prekinule su nakon završetka rata, 1920. godine, a ponovno su osnovane 1939. zbog Drugog svjetskog rata, s promijenjenim nazivom - Women's Royal Air Force. WRAF i RAF tako su udruženim snagama branili svoju zemlju od nacističkih napada. Izvrsni rezultati u borbama omogućili su veći broj radnih mjesta ženama u vojsci i njihovu dobrodošlicu u 'muško zanimanje'.