LAŽNE 53 PUTOVNICE

Krali identitete živih osoba i zaradili pola milijuna eura

24.03.2012 u 19:05

Bionic
Reading

U akciji 'Border' koju je policija u suradnji s DORH-om provodila godinu dana, privedeno je šest Hrvata u dobi od 31 do 58 godina, od kojih su dvije policijske službenice iz Zagreba, jedan službenik i dva zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli te jedan civil. Za još jednim čovjekom iz Srbije raspisana je tjeralica

Njih se sumnjiči da su u periodu od 2006. do 2010. godine izdali 53 lažne putovnice pripadnicima srpskog i crnogorskog krim miljea i na njima zaradili pola milijuna eura.

Načelnik Uprave krim policije MUP-a RH Vitomir Bijelić na konferenciji za novinare je rekao da je riječ je o atipičnom krivotvorenju.

'Osobe iz krim miljea su se obraćale organizatorima i krale su stvarni identitet osoba koje ne posjeduju putovnice. Na taj način su za samo 53 lažne putovnice zaradili oko pola milijuna eura', istaknuo je Bjelić.

Koliko je poznato, kriminalci su do posrednika dolazili telefonskim putem, od njega bi naručili putovnice te mu odmah isplaćivali 50 posto novca. Cijena se kretala od 10 do 50 tisuća eura.

Ravnatelj policije Srbije Milorad Veljović najavio je da će nakon završetka istrage koju hrvatska policija vodi u vezi krivotvorenih hrvatskih putovnica doći i do uhićenja nekih osoba iz Srbije.

'Činjenica je da su takve putne isprave koristili Luka Bojović, Sretko Kalinić, Miloš Simović i pripadnici Šarićeve grupe, a naručitelji su uglavnom kriminalci iz srpskog podzemlja', rekao je Veljović za B92.