BARROSO KOD JOSIPOVIĆA

'Kraj pregovora u lipnju bio bi iznimno postignuće'

07.04.2011 u 19:26

Bionic
Reading

Ulazak u EU je generacijski cilj svih koji sudjeluju u hrvatskoj politici i Hrvatska će ispuniti sve uvjete za ostvarenje tog cilja, izjavio je u četvrtak predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom

'Ulazak u EU je generacijski cilj svih nas koji sudjelujemo u hrvatskoj politici... to je želja svih političkih stranaka od ljevice do desnice', kazao je predsjednik Josipović nakon razgovora s Barrosom koji je trajao dvostruko dulje od predviđenog.

Istaknuo je da će Hrvatska ispuniti sve uvjete i da 'tu nema popusta'.

Prema njegovim riječima Hrvatska je vrlo blizu ostvarenja tog cilja. Spominjući završetak pregovora kazao je da bi svi u Hrvatskoj htjeli da se oni zaključe u lipnju, što 'nije nemoguće', rekao je.

Barroso drži da bi završetak pregovora u lipnju bilo 'iznimno postignuće'.

Predsjednik Josipović podsjetio je da je vlada uložila iznimne napore kako bi Hrvatska postala najnovija članica Unije, a posebice se iskazala u borbi protiv korupcije, u provedbi reforme pravosuđa i suradnje s Haaškim sudom.

Nije zaboravio spomenuti i da je oporba dala svoj doprinos spomenutom 'generacijskom' cilju.

"Sve ovisi o nama i o naporima koje još moramo uložiti. Nema niti jedne zemlje koja se protivi da Hrvatska postane 28. članica EU-a", kazao je predsjednik Republike.

Barroso je izrazio uvjerenje da će Hrvatska ostvariti svoj ambiciozni cilj.

'Posljednji dio je i katkada i najteži', primijetio je Barroso. Drži, međutim, da je Hrvatska spremna premostiti i posljednje zapreke na ostvarenju tog cilja.

Hrvatska zna i može, vidjeli smo to i prije. Hrvatska može ostvariti svoj ambiciozni cilj, rekao je Barroso.

Ponovio je da je Hrvatska u posljednje vrijeme učinila izniman napredak, pohvalivši predsjednika Josipovića na ulozi koju je odigrao u procesu pristupanja.