OPTIMISTIČNA VESNA PUSIĆ

'Kraj pregovora s EU očekujem do lipnja 2011'

10.11.2010 u 20:35

Bionic
Reading

Završetak pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji nije više pitanje godina nego mjeseci, kazala je u srijedu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji Vesna Pusić, istaknuvši kako završetak pregovora očekuje u prvoj polovici 2011. godine

Pusić je to kazala u izjavi za novinare nakon zajedničke sjednice Nacionalnog odbora, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora posvećene novom izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske na putu prema EU-u, koje je zastupnicima predstavio šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren

'Zastupnici su, kao i veleposlanik Vandoren, općenito zadovoljni izvješćem koje je najpozitivnije do sada i svi se nadamo, uključujući veleposlanika Vandorena, da je i posljednje', kazala je Pusić.

Europska komisija u izvješću je ocijenila da je Hrvatska ostvarila postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo i da je ušla u završnicu pregovora, pokazujući ostalim zemljama da je pristupanje EU-u moguće kada se ispune potrebni uvjeti.

Prijedlog datuma završetka pregovora i ulaska u EU se na navodi nego se kaže da pregovori trebaju biti zaključeni kada Hrvatska ispuni mjerila za zatvaranje poglavlja, posebice Pravosuđa i temeljnih prava.

'Komisija smatra da pregovori trebaju biti zaključeni kada Hrvatska ispuni mjerila za zatvaranje, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, uključujući borbu protiv korupcije (...)', kaže se.

'Hrvatska je ostvarila postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo od početka pristupnih pregovora u listopadu 2005. Hrvatska ispunjava kopenhaške političke kriterije. Glede gospodarskih kriterija, Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo', navodi Komisija.

U dijelu izvješća u kojem se daje prikaz ostvarenog po pojedinim poglavljima europske pravne stečevine, najviše je prostora dano poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), s naglaskom na provedbenoj bilanci, odnosno ispunjavanju donesenih mjera u praksi.

'Hrvatska mora ispuniti mjerila za zatvaranje u području pravosuđa i temeljnih prava, posebice u stvaranju potrebne provedbene bilance glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanja i zaštite manjina, uključujući povratak izbjeglica, suđenja za ratne zločine i punu suradnju s ICTY-em, uz rješavanje pitanja pristupa ICTY-a dokumentima', navodi Komisija.

Kako je u utorak u Bruxellesu izjavio povjerenik za proširenje Štefan Fuele, Europska komisija ocijenit će napredak u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u prvom tromjesečju iduće godine.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8), koje se smatra drugim po težini nakon Pravosuđa i temeljnih prava, Komisija navodi da Hrvatska mora donijeti planove za restrukturiranje brodogradilišta u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Hrvatska je zatvorila 25 poglavlja pristupnih pregovora. Zatvoriti ih treba još devet, odnosno deset ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne pregovara.