BIRA SE 5 NOVIH NESTALNIH ČLANICA

Kraj hrvatskog mandata u Vijeću sigurnosti UN-a

15.10.2009 u 07:52

Bionic
Reading

Opća skupština UN-a u četvrtak će na tajnom glasovanju birati pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom, koje 1. siječnja 2010. godine trebaju zamijeniti Hrvatsku, Libiju, Vijetam, Kostariku i Burkinu Faso.

Izbore za pet od deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ove godine ne prati neizvjesnost, jer se kroz UN-ov regionalni sustav kandidiranja ranije došlo do pet kandidata za pet raspoloživih mjesta.

U izvješću Vijeća sigurnosti UN-a o pripremama za izbore, navodi se da je za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti iz skupine zemalja istočne Europe, jedini kandidat Bosna i Hercegovina, nakon što se Poljska početkom 2008. godine povukla iz utrke. Istočnoeuropska skupina u UN-u potvrdila je kandidaturu BiH 28. siječnja 2009.

Organizacija islamske konfrencije (OIC) podržala je kandidaturu BiH u svibnju na ministarskom sastanku u Damasku. OIC ima 57 članica i stalno izaslanstvo u UN-u.

BiH, koja nikada nije bila članica VS UN, naslijedit će Hrvatsku na mjestu istočnoeuropske članice Vijeća. Slovenija je 1997. godine bila prva bivša jugoslavenska republika koja je izabrana u VS UN. Bivša SFRJ imala je četiri mandata u Vijeću, a posljednji 1988-89.

Kandidat azijske skupine je Libanon, koji iza sebe ima jedan mandat nestalne članice Vijeća 1953-54. godine, dok je kandidat Latinske Amerike i Kariba, Brazil, iza kojeg je devet manadata u Vijeću sigurnosti UN-a, posljednji u razdoblju 2004-05. godine.

Afrička skupina, koja ima pravo na dva kandidata, istakla je Nigeriju, koja je imala tri mandata i Gabon, iz kojeg su dva mandata u Vijeću sigurnosti.

Povodom glasovanja u Općoj skupštini UN-a, Stalna misija BiH pri UN-u je u utorak navečer organizirala primanje za predstavnike diplomatskog zbora na East Riveru, koji je otvorio veleposlanik Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH pri UN-u.

Na iznimno posjećenom prijemu, nazočnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Vaša nazočnost potvrđuje da Bosna i Hercegovina u svijetu ima veliki broj prijatelja, zemalja koje su stajale uz nas u teškim trenucima, i koje su danas naši partneri u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta", kazao je Komšić.

U New Yorku se nalazi i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji će nazočiti glasovanju u Općoj skupštini UN-a.

Bosna i Hercegovina mora dobiti dvije trećine glasova od ukupnog broja zemalja članica Opće skupštine UN-a kako bi bila izabrana u prvom krugu glasovanja. To znači da će joj biti potrebno više od 128 glasova potpore od ukupno 192 zemlje članice UN-a.

Izbor novih članica može otvoriti i neka proceduralna pitanja u razdoblju 2010/11. godine, navodi se u izvješću Vijeća sigurnosti UN-a o pripremama za izbore.

Naime, BiH i Libanon su i same na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a. Povelja UN-a predviđa mogućnost sukoba interesa koji može proisteći iz članstva u Vijeću, te ustanovljuje pravilo da članica izravno upletena u neko pitanje mora biti suzdržana kod glasovanja. Ta pravilo, koje se često naziva "obvezna suzdržanost", sadržano je u čl. 27 (3) Povelje UN-a.