koronavirus u hrvatskoj

Kozlevac pozvao na poštivanje tri zlatna pravila, Kaić još jednom naglasio: Maturalna putovanja bih definitivno odgodio

19.06.2020 u 08:05

Bionic
Reading

Prisutan je dnevni porast turista za produženi vikend, sigurno će ih biti 50.000, smatra načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac koji sve poziva na poštivanje fizičke distance, nošenje maske i prakticiranje osobne higijene

Sa sigurnošću ne možemo reći što je uzrokovalo porast broja oboljelih, osim uvoza izvana. Pokaže li se da je tako svakako bismo savjetovali pojačani zdravstveni nadzor na ulasku u zemlju, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u emisiji U mreži prvog. S obzirom da je nemoguće prognozirati hoće li brojka zaraženih u zemlji rasti, Kozlevac smatra da će iduća dva-tri tjedna pokazati što se događa. Italija i daje ima ograničeni režim ulaska.

Prisutan je dnevni porast turista za produženi vikend, sigurno će ih biti 50.000, smatra Kozlevac koji sve poziva na poštivanje fizičke distance, nošenje maske i prakticiranje osobne higijene. Epidemiolog Bernard Kaić kazao je kako se ovaj broj oboljelih može dobro držati pod kontrolom, u vrijeme kad smo imali najviše oboljelih, i to se držalo pod kontrolom.

'Iz iskustva možemo reći da 80-90 novoobljelih dnevno se može dobro obraditi', kaže Kaić koji se u studiju pojavio s maskom. Što se Instituta Hrvoje Požar tiče, postoji pretpostavka da se prvozaraženi zarazio u inozmestvu. Putovati ili ne izvan granica?

'Sve ovisi koliko je to potrebno i kuda se putuje te koliko je čovjek spreman provesti mjere zaštite', kaže Kaić te naglašava kako nikako ne bi preporučio organizirana aranžman putovanja u inozmestvo.

'Dobivamo puno upita o maturalnim putovanjima, Španjolska, Portugal... to bih definitivno odgodio', naglašava.