ROMI PRONAŠLI KOSTUR

Kovčeg s kostima došao s groblja

05.07.2009 u 19:48

Bionic
Reading

Limeni pocinčani i zalemljeni kovčeg, u kojem je na odlagalištu otpada u Oštarijama skupljajući sekundarne sirovine Rom Goran Cindrić pronašao ljudski kostur, šokirao je mještane Josipdola, malene općine podno Male kapele

Dobar poznavatelj prilika, grobar Dragan Rendulić, kaže da se u svojoj karijeri nije sreo sa sličnim slučajem.

'Kovčeg je bio dug oko metar, visok tridesetak centimetara i širok oko četrdeset. Bio sam s radnicima dugoreškog Komunalnog poduzeća kada su ga s ostalim smećem u kontejneru kraj groblja u Modrušu preuzeli i odvezli na deponij. Pomislio sam da je to možda kakva kištra u kojoj je netko držao alat. Nije mi bilo ni na kraj pameti da su unutra ljudske kosti', rekao je grobar Dragan Rendulić, prenosi Jutarnji list.

Goran Cindrić i njegova supruga Dragica Hudorović još su u šoku.

'Nisam spavala, a kako sam i mogla nakon onog što smo doživjeli. Dijete mi je sjedilo na tom sanduku, a kada ga je Goran otvorio, vidjeli smo lubanju I kosti. Više nikada neću ići na to smetlište', rekla je Dragica.

'Jasno sam vidio dvije vreće, jednu s patentom u kojoj je bila lubanja i većina kostiju, a u drugoj, običnoj crnoj PVC bile su dvije bedrene kosti i crvene gumene radničke rukavice. Prema mojoj procjeni, kosti su pripadale odraslom muškarcu. Mislim da nisu stare', procjenjuje Dragan Rendulić te dodaje da je na sanduku pisalo Jastrebarsko, a bio je upisan i broj kojeg se više ne sjeća.

Dragan je obišao groblje u Josipdolu kako bi se uvjerio da nije bilo prekapanja grobova.

'Nije sigurno bio u zemlji jer je sanduk čist. Prije bih rekao da ga je netko dovezao u prtljažniku i odbacio u kontejner. Za to se morao potruditi jer su otvori uski, tek za osušene vijence i stare lampione. Kontejner odvozimo svakih 20 dana, pa je vlasnik sanduk morao odbaciti u tom razdoblju', objasnio je grobar.

Policija je potvrdila slučaj službeno u nedjelju u svojem priopćenju u kojem piše da u prvi trenutak nije bilo jasno radi li se o ljudskim kostima. Ostaci su prevezeni u Zagreb, gdje će se vještačenjem pokušati utvrditi identitet preminuloga te doznati detalje o neobičnom putu njegovih posmrtnih ostataka.