negira krivnju

Kovačević videolinkom iznosio obranu USKOK-ovim istražiteljima

06.11.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Bivši direktor Janafa i drugoosumnjičeni u aferi Janaf, Dragan Kovačević, iznio je u petak pred Uskokovim istražiteljima svoju obranu putem videolinka, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Kovačević je iznio svoju obranu nakon proširenja istrage iz pritvora u Remetincu putem videolinka zbog epidemioloških preporuka, a njegovi branitelji su iznošenje obrane pratili u zgradi Uskoka.

U proširenju istrage Uskok tereti Kovačevića da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Kovačeviću je produžen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke do 16. prosinca kada bi sudac istrage trebao preispitati tu istražnu mjeru. Iza rešeteka su ostali i prvoosumnjičeni vlasnik Eletrocentra Petek Krešo Petek, velikogorički gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te novogradiški gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Vinko Grgić. Pored opasnosti od utjecaja na svedoke, njima je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

U utorak je iz remetinečkog pritvora pušten Ljubomir Perušić, dok su iz Remetinca prošli tjedan, nakon što su i u odnosu na njih također ispitani predloženi svjedoci, pušteni Vlado Zorić, Damir Vrbanc i Vatroslav Sablić.

Grgić je prošli tjedan sam sebi pokušao olakšati situaciju pa je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime bi kao osnova za istražni zatvor prestala vrijediti opasnost od ponavljanja djela. A to znači da bi iz Remetinca mogao izići baš kao i Kovačević, kada u odnosu na njih budu ispitani svi predloženi svjedoci.

Što se tiče Peteka i Barišića, dok su na funkcijama na kojima jesu, za sud postoji opasnost da će ponoviti djela za koja se sumnjiče. Drugim riječima, oni s obzirom na opasnost od ponavljanja djela, u Remetincu mogu ostati i kada svi svjedoci u odnosu na njih budu ispitani.

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodo podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.