NAKON DVA DESETLJEĆA

Kovačev se povlači s čelnog mjesta HBOR-a

12.03.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare na kojoj je poslovodstvo Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) predstavilo poslovne rezultate ostvarene u 2013. godini, predsjednik Uprave Anton Kovačev najavio je svoje povlačenje nakon isteka mandata

'Neću se više kandidirati za predsjednika HBOR-a', rekao je Kovačev, kojemu mandat predsjednika Uprave istječe krajem svibnja.

Neslužbeni izvori nedavno su najavili njegovu smjenu nakon niza afera s netransparentno dodijeljenim kreditima. Najveći kritičar njegova rada bio je ministar Gordan Maras, koji je u više navrata izjavio da očekuje promjene u HBOR-u.

Najavljujući svoj odlazak, Kovačev nije prihvatio odgovornost za evidentne propuste u radu HBOR-a. 'Zadnji napadi na HBOR su bili nepotrebni jer su poslovni rezultati HBOR-a izvrsni. Ti su napadi služili nečemu drugom. Ovaj posao može se raditi samo uz potporu svih važnih čimbenika, a ja tu jednoklasnu potporu nemam i zbog toga ne želim biti prepreka daljnjem radu HBOR-a', rekao je Kovačev.

Na novinarski upit o nastavku karijere Kovačev je rekao da s obzirom na rezultate postignute u HBOR-u dobiva brojne ponude za posao iz Hrvatske i inozemstva

Još jednom se osvrnu na sporni kredit tvrtki Facta Vera u suvlasništvu Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, za kojeg je saborsko povjerenstvo ocijenilo da je bio u sukobu interesa.

'Taj kredit je odobren sukladno procedurama i pravilima HBOR-a. Što se tiče kamatne stope Facta Vera je platila najveću kamatu i iskoristila izuzetno nisku potporu jer se radilo o refinanciranju. U programu turizma 2012. i 2013 odobrili smo 27 sličnih kredita od kojih je devet odobrio nadzorni odbor', rekao je Kovačev.

Smatra kako Šegonova tvrtka ne treba vratiti dobiveni novac bez obzira na sukob interesa. 'Što se HBOR-a tiče ako Facta Vera bude uredno plaćala svoje obveze nema potrebno za vraćanjem novca. Mi nismo ti koji trebaju procjenjivati nekog podnositelja je li u sukobu intersa ili nije. Dužnosnici se moraju ponašati u skladu sa zakonom o sukobu intersa i o tome moraju sami brinuti', naglasio je Kovačev.