izbori

Kovač: Želimo jak HDZ za jaku Hrvatsku

06.03.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika HDZ-a Opcije za promjene Miro Kovač poručio je u petak kako žele jak HDZ za jaku Hrvatsku koji u temeljima ima suverenost, državotvornost, demokršćanstvo i domoljublje kako ga je zamislio dr. Franjo Tuđman, a što su vodilje njihovog programa

'Naš je program prvenstveno usmjeren prema članstvu i stranci, a tek onda prema državnoj politici', izjavio je Kovač u Hrvatskom saboru najavivši da će program za parlamentarne izbore objaviti nakon unutarstranačkih izbora.

Podsjetio je kako se radi o izborima za predsjednika, zamjenika i potpredsjednika HDZ-a, a ne o parlamentarnim izborima.

Na pitanje o objavi programskih smjernica Opcije za promjene odmah nakon prozivke aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića da nemaju ni program, odgovorio je kako su program planirali objaviti 10 dana prije unutarstranačkih izbora 15. ožujka. Sve se vidi i sve je jasno, ustvrdio je.

'Moja retorika je iskrena i traži natjecanje', poručio je Kovač i dodao kako očekuje od protukandidata da stane pred članstvo i pred njima se sučeli. Najavio je kako će kao predsjednik HDZ-a biti uvijek na raspolaganju članstvu koje odlučuje o vodstvu stranke te da će članstvo uvijek slušati i s njima se konzultirati o svim bitnim stvarima.

Zato je pošteno, logično, normalno i prirodno da upravo pred članstvom imamo sučeljavanje, smatra Kovač koji predlaže glavne centre u Hrvatskoj - Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. Normalno bi bilom kaže, da glavi tajnik stranke ponudi termine za sučeljavanje pred članstvom koje odlučuje o izboru.

Od TV sučeljavanja važnije je ono pred članstvom

Što se tiče TV sučeljavanja na njega sam spreman, no od njega je puno važnije sučeljavanje pred članstvom jer za kandidate neće glasovati članovi SDP-a, HNS-a ili neke druge stranke, smatra Kovač i dodao kako nema razloga izbjegavati HDZ-ovo članstvo.

Na sučeljavanju će se, kaže, vidjeti tko što nudi, kakav je karakter i kakvu emociju budi u HDZ-u.

Nema se tu bilo tko bilo čega bojati, to su normalni postupci i u drugim zemljama, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u, poručio je podsjećajući kako je toga bilo u HDZ-u 2012. i 2002.

Baza treba izabrati kandidate na izbornim listama za Hrvatski sabor

Upitan hoće li na HDZ-ovim listama biti mjesta i za poražene, Kovač je rekao kako bi baza trebala izabrati tko će biti kandidat na izbornim listama za Hrvatski sabor i da će tako i biti, jer je to najpravedniji model. Da smo tako postupili na izborima za Europski parlament imali bismo bolje rezultate, a ne da predsjednik i Predsjedništvo stranke nameću kandidate i da samo konzultiraju županijske odbore, smatra Kovač.

Na pitanje koliko HDZ ima članova Kovač je rekao da ih u bazi podataka ima oko 211.000, a da realan broj treba utvrditi. Dodao je kako očekuje da će izborni proces tome pomoći. 'Vidjet ćemo koliko ima aktivnih članova zainteresiranih za glasovanje o budućem stranačkom vodstvu. Bit će važno animirati što više članova da izađu na izbore i uzmu stvari u svoje ruke, jer će oni odlučiti o HDZ-ovom vodstvu i budućnosti HDZ-a', naglasio je Kovač.

Na novinarski upit što bi po njegovom mišljenju značilo kada bi izlaznost na unutarstranačkim izborima bila manja od 90.000 s obzirom da je aktualnog predsjednika HDZ-a Plenkovića izabralo nešto više od 90.000 članova, Kovač je odgovorio da se oni nisu natjecali za broj potpisa i da bi to pitanje trebalo postaviti Plenkoviću.

Na pitanje nije li licemjerno da su on, Brkić i Davor Ivo Stier bili u HDZ-ovoj koaliciji sa SDSS-om i HNS-om, tome se protivili ali nisu izašli iz stranke, Kovač je uzvratio kako sjednice Predsjedništva HDZ-a nisu javne te je podsjetio da se prigodom raskida koalicije s Mostom o tome nisu pitala stranačka tijela te je prekršen Statut. Dodao je da je tada sa Davorom Ivom Stierom predložio da se ide na izvanredne parlamentarne izbore koji bi se poklopili s drugim krugom lokalnih izbora.

'Mi bismo tada trijumfirali i SDP bi prošao jako loše', uvjeren je Kovač kojem je, kaže, žao što aktualni predsjednik stranke to nije prihvatio 'jer bismo dobili novi legitimitet s kojim bismo mogli sklopiti novu koaliciju i to bi bilo puno poštenije prema biračima i članstvu stranke'.