POSJET SARAJEVU

Kovač Predsjedništvu BiH prenio pozdrave Grabar Kitarović

29.01.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač suglasili su se u petak u Sarajevu kako je jačanje prijateljskih veza između dvije zemlje obostrani interes i prioritet te su najavili kako će s naporima za njihovo učvršćivanje nastaviti i u mandatu nove hrvatske vlade

Predsjedatelj i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su ministra Kovača u Sarajevu u sklopu njegova prvog službenog posjeta inozemstvu.

U priopćenju objavljenom nakon razgovora istaknuto je kako BiH i Hrvatska njeguju dobre susjedske i prijateljske odnose, kao i dobru suradnju na regionalnoj ravni. Bilateralni odnosi dvije države ocijenjeni su kao intenzivni, što potvrđuju brojni susreti na visokoj razini.

Ministar Kovač je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je posjet BiH njegovo prvo putovanje u inozemstvo u novoj ulozi, a istodobno je Predsjedništvu BiH prenio pozdrave hrvatske vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Na sastanku je pozdravljena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koji će biti predan 15. veljače u Bruxellesu. Ocijenjeno je kako je predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU dodatni poticaj promicanju bilateralne i regionalne suradnje.

Tijekom susreta izražen je interes za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja, što će se aktualizirati sadržajnijom suradnjom vlada dviju država i jačanjem političkog dijaloga.

Hrvatskog šefa diplomacije je tijekom boravka u Sarajevu primio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a Kovač se sastao i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

414071 ,414008 ,413751 ,414067