O IZBJEGLIČKOJ KRIZI

Kovač posjetio Helmuta Kohla

05.03.2016 u 20:32

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač posjetio je u subotu u njegovu domu u Ludwigshafenu bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, s kojim se, kako je rekao, složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom krizom nezadovoljavajući

'Danas sam, u njegovu obiteljskom domu u Ludwigshafenu, posjetio Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog saveznog kancelara, velikog Europljanina i osvjedočenog prijatelja Hrvatske. Unatoč zdravstvenim tegobama Helmut Kohl bio je izrazito vedar i dobro raspoložen', rekao je Kovač.

Dodao je da se s 'neumornim i možda najvećim Europljaninom današnjice' složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovaljajući te da je 'dovedena u pitanje sama opstojnost Europske unije'.

'Svojim građanima i svijetu Europska unija mora pokazati da je djelotvorna, da štiti efikasno svoje vanjske granice i da ima zajedničko rješenje. Potreban je angažman svih zemalja članica, ali pod europskom kapom. Moramo prestati djelovati provincijalno i napokon voditi svjetsku politiku', rekao je Kovač.

Dodajući da se izbjeglička i migrantska kriza može jedino riješiti ako se posveti njezinim uzrocima, naglasio je da 'Europska unija mora u prvom redu humanitarno i razvojno pomagati na licu mjesta, u zemljama i regijama pogođenima ratovima i političkim krizama'.

Kovač bi tijekom večeri trebao sudjelovati na tradicionalnoj dodjeli nagrada 'Večernjakova domovnica', a tijekom jednodnevnog posjeta susreo se i s tamošnjim Hrvatima.