LEGENDARNI KANCELAR

Kovač ide na Kohlov sprovod: U najtežim trenucima stao je iza nas

30.06.2017 u 18:45

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji će u subotu predstavljati Hrvatsku na posljednjem ispraćaju njemačkog 'kancelara ujedinjenja' Helmuta Kohla, istaknuo je u petak njegovu važnu ulogu za priznanje Hrvatske, ujedinjenje Europe i jedinstvo Njemačke.

'Kohla i Njemačku uvijek moramo pamtiti po tomu da su u najtežim trenutcima stali iza nas i bili za priznanje Hrvatske. Kohl je stao iza Hrvatske u tom ključnom trenutku, nakon toga su nas priznale i druge zemlje koje nisu bile članice Europske zajednice', rekao je Kovač Hini.

Ne smijemo zaboraviti, naglasio je, da je njemačka vlada 23. prosinca 1991. godine donijela zaključak da će Hrvatsku priznati 15. siječnja 1992., čime je na neki način i 'skeptičnije zemlje' EU prisilila da nas priznaju. Zbog toga, dodao je, još je godinama bilo pritisaka i kritika na račun Njemačke zbog navodnog preuranjenog priznanja Hrvatske.

Kovač je naglasio i da je Hrvatska opravdala to priznanje stvaranjem samostalne, demokratske i slobodne zemlje, koja je uspjela ući u EU i NATO i koja je u Domovinskom ratu uspjela osloboditi okupirane teritorije.  

  • +15
Preminuo Helmut Kohl Izvor: Reuters / Autor: MICHAEL URBAN

Napomenuvši kako je kao hrvatski ministar i veleposlanik u Njemačkoj Kohla redovito posjećivao, rekao je i da je bio svjedok posljednjeg razgovora između prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Kohla održanog 1998. godine u poluvremenu  nogometne utakmice na Svjetskom prvenstvu Lyonu, kada je hrvatska reprezentacija u četvrtfinalu pobijedila Njemačku s 3:0. Podsjetio je i da je Kohlu 2010. godine uručio Velered kraljice Jelene.

Posljednji ispraćaj Kohla održat će se u subotu u tri grada - Strasbourgu, Ludwigshafenu i Speyeru. Na komemoraciji Kohlu u subotu će, u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu, govoriti predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk,  njemačka kancelarka Angela Merkel te francuski predsjednik Emmanuel Macron, a trebali bi se obratiti i bivši američki predsjednik Bill Clinton te bivši španjolski premijer Felipe Gonzalez.

 Nakon toga lijes će biti vraćen natrag u Ludwigshafen i nakon vožnje gradskim ulicama prebačen na brod njemačke ratne mornarice koji će ga prevesti Rajnom u dvadesetak kilometara udaljen Speyer, gdje će u povijesnoj srednjovjekovnoj katedrali u 18 sati biti održan rekvijem. Kohl će potom, na izričitu osobnu želju, biti pokopan u krugu najuže obitelji na groblju speyerske katedrale, a ne u grobnici obitelji Kohl u Ludvigshafenu gdje je prije 16 godina pokopana njegova supruga Hannelore.