PORUKA DAČIĆU

Kovač: Bez promjene zakona, Srbija neće u EU

14.07.2016 u 17:38

Bionic
Reading

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač dao je izjavu u Ministarstvu vanjskih poslova povodom današnjeg istupa srpskog premijera Aleksandra Vučića u kiojem je najavio obilježavanje prgona Srba s područja sadašnje Hrvatske

'Ja ću sutra biti u Vojvodini kao izaslanik predsjednice', najavio je Kovač. 'Bit će mi drago podržati Hrvate u Vojvodini da konačno uživaju u svim manjinskim pravima i tome što imaju svog zastupnika. Vidjet ću i Dačića, kojem ću jasno reći da je naša želja da budućnost bude europska. Znači, da moraju biti i europski standardi, a to znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima. Morat će ga promijeniti ako misli ući u EU. To će jasno tako biti i primijenjeno od RH, u prijateljskom duhu', kazao je Kovač.

Ponovio je da bez promjene tog zakona nema ulaska u EU za Srbiju.

'Poznati su kriteriji, sve je jasno', kazao je Kovač.

Hrvatska će pomagati, kazao je, a za ministra Buljevića je podsjetio da je najavio da će to biti ostvareno. 'On će vas izvijestiti o detaljima.'

O HDZ-u nije htio pričati. 'Pripremamo se za izbore, da pobijedimo i posložimo novu Vladu', zaključio je Kovač obraćanje novinarima.

Podsjetimo, premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić u četvrtak nakon susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom izjavio je da će u kolovozu obilježiti stradanje Srba. Dodao je da će 4. kolovoza u naselju Busije, koje je izbjegličko, organizirati obilježavanje stradanja srpskog naroda.

'Srbija i Republika Srpska će obilježiti progon Srba s područja Krajine i područja sadašnje Hrvatske, obilježit ćemo na dostojanstven način stradanje našeg naroda', rekao je Vučić.

Dodao je da će imati još mnogo 'zajedničkih akcija'.