jačanje vidljivosti

Kovač: Bez dijaloga s Turskom teško ćemo riješiti krize u Libiji i Siriji

04.03.2020 u 17:27

Bionic
Reading

Povjerenje u Europsku uniju može se stvarno povećati samo jačanjem vidljivosti i uloge nacionalnih parlamenata, izjavio je u srijedu nakon završetka Međuparlamentarne konferencije u Zagrebu predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač

"Povjerenje u EU može se stvarno povećati samo jačanjem vidljivosti i uloge nacionalnih parlamenata. Samo tako se može smanjiti demokratski deficit", kazao je Kovač u izjavi za Hinu.

On je ocijenio da je dvodnevna Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) bila vrlo uspješna te da je upozorila na važnost gorućih pitanja s kojima se susreće EU.

Izdvojio je dvije važne stvari koje je hrvatsko predsjedništvo napravilo na ovoj konferenciji. To su, kako je rekao, vraćanje zaključaka koji se nisu usvajali već nekoliko godina i uvođenje žurne rasprave o nekoj od aktualnih tema.

Zaključci su usvojeni konsenzusom unatoč tome što je bilo 73 amandmana iz 15 izaslanstava, istaknuo je Kovač.

Na žurnoj raspravi u srijedu na kraju su bile dvije teme - Sirija i Libija. Raspravljalo se o sukobima i humanitarnoj situaciji u te dvije zemlje te njihovu utjecaju na sigurnost i stabilnost Europske unije.

Kovač je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su na konferenciju došli predsjednik Odbora za vanjsku politiku turskog parlamenta Volkan Bozkir, budući predsjednik Opće skupštine UN-a, i predsjednik Odbora za obranu britanskog parlamenta Tobias Ellwood.

"Bez dijaloga s Turskom teško ćemo riješiti krize u Libiji i Siriji", rekao je Kovač.

Drugoga dana konferencije sudionicima su predstavljeni prioriteti hrvatskoga predsjedanja na području sigurnosti i obrane, a raspravljalo se i o potrebi nastavka razvoja strateških partnerstva EU-a i transatlantske suradnje, uz istodobno jačanje strateške autonomije Europske unije.

Konferencija je završila usvajanjem zaključaka koji će biti poslani predsjednicima nacionalnih parlamenata država članica i predsjedniku Europskog parlamenta, predsjednicima Europskog vijeća i Komisije te visokom povjereniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Konferencija se održava dvaput godišnje, a organizira je parlament države članice koja predsjeda Vijećem EU-a. Sudjeluju izaslanstava nacionalnih parlamenata država članica i Europskog parlamenta.