optužnice - idući tjedan

Kosovski sud za ratne zločine kreće s radom, sudit će zapovjednicima OVK-a

28.06.2017 u 21:50

Bionic
Reading

Kosovski Ustavni sud u srijedu je otvorio put za početak rada tribunala za ratne zločine koji će suditi visokim zapovjednicima OVK-a, a prve optužnice mogle bi biti podignute već idući tjedan

Ustavni sud je ranije zatražio nekoliko amandmana na kosovske zakone kako bi se omogućilo sudu da počne s radom. Predsjednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ekaterina Trendafilova izjavila je da će sud početi raditi za tjedan dana, javila je regionalna televizija N1.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu uspostavljen je 2016. kako bi sudio čelnicima pobunjeničke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženima za zločine tijekom i nakon rata za neovisnost 1999.

Mnogi današnji političari bili su u OVK-u, uključujući predsjednika Hashima Thacija i njegovog koalicijskog partnera, bivšeg premijera Ramusha Haradinaja. Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, koji djeluje u skladu s kosovskim zakonima, uspostavljen je u inozemstvu i to s međunarodnim sucima i tužiteljima jer se domaće pravosuđe smatra nesposobnim da odoli utjecaju optuženika i dalje bolje zaštiti svjedoke.

Albansko stanovništvo smatra taj sud pristranim.