NAPETO NA GRANICI SA SRBIJOM

Kosovski specijalci se povlače, ali dobivaju i pojačanje!?

26.07.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Pripadnici jedinice kosovskih specijalnih snaga 'Rosa' povlače se iz Leposavića, što je rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i KFOR-a, javlja srbijanska agencija Tanjug. Srbijanski izvori s Kosova javljaju da su se kosovske snage povukle i sa prijelaza Brnjak kod Zubinog Potoka, a Srbi su zauzvrat deblokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška. S druge strane, Radiotelevizija Kosovo jutros je javila da je premijer Thaçi naredio da se na granični prijelaz Jarinje pošalje još pripadnika specijalnih jedinica policije

Nenajavljenim razmještanjem specijalnih snaga kosovske policije na sjevernim graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje na Kosovu počeli su novi incidenti. Srbi koji ne priznaju vlast u Prištini blokirali su u ponedjeljak navečer magistralnu cestu Kosovska Mitrovica – Raška u selima Rudare i Leposavić zbog pokušaja Thaçijeve policije da zauzme navedene prijelaze i tako uspostavi vlast i na sjeveru zemlje.

Unatoč srpskoj blokadi, prištinske vlasti tijekom noći ipak su uspjele preuzeti kontrolu nad Brnjakom, a nekoliko sati kasnije zauzeli su i Jarinje, javlja Mondo.rs. Tijekom prijepodneva vođeni su pregovori između srbijanskog predstavnika Borislava Stefanovića i predstavnika KFOR-a s ciljem povlačenja kosovskih specijalaca s navedenih prijelaza.

RTS je javio da je dogovor postignut i da je oko 11 sati počelo povlačenje kosovske policije s prijelaza Jarinje, a očekuje se skoro povlačenje i s Brnjaka. Bez obzira na to, Srbi će nastaviti blokirati ceste sve dok ne bude poznat sastav budućeg osoblja koje će raditi na prijelazima.

Trenutna situacija na graničnom prijelazu Jarinje

Radiotelevizija Kosovo jutros je javila da je premijer Hashim Thaçi naredio da se na granični prijelaz Jarinje pošalje još pripadnika specijalnih jedinica policije poznatijih pod imenom 'Rose'. Kosovski premijer zatražio je i podršku snaga KFOR-a kako bi se kod Leposavića uklonile barikade koje su postavili tamošnji Srbi da bi spriječili prodor kosovske policije.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008, a dosad je tu najmlađu europsku državu priznalo 77 zemalja.