persona non grata

Kosovo proglasilo Petera Handkea nepoželjnim

11.12.2019 u 21:10

Bionic
Reading

Kosovo je u srijedu proglasio Petera Handkea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2019. personom non grata, zabranivši piscu, obožavatelju Slobodana Miloševića, da uđe na njegov teritorij gdje je više puta boravio.

Nagrada koju je Švedska akademija u utorak predala austrijskom književniku bila je sol na ranu država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, gdje ga optužuju za revizionizam u vezi sa zločinima koje su počinile srpske snage tijekom ratova što su pratili raspad Jugoslavije.

Veleposlanici Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zemalja koje su činile jugoslavensku federaciju, bojkotirali su, među ostalim, svečanost u Stockholmu.

"Danas sam odlučio proglasiti Handkea nepoželjnim na Kosovu. Od danas je on persona non grata. Nijekati zločine i podupirati zločince strašan je zločin", napisao je na Facebooku kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli.

Petera Handkea su osobito kritizirali zbog dolaska na pokop Slobodana Miloševića, srbijanskog predsjednika, tvorca projekta velike Srbije koji je umro 2006. dok je u zatvoru čekao suđenje za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Kosovski Albanci nisu zaboravili da je Handke 1999. vratio njemačku književnu nagradu Buechner u znak prosvjeda protiv NATO-ova bombardiranja Srbije nakon kojega je Milošević povukao snage s Kosova.

No autor je više puta dolazio u seoce Veliku Hoču, jednu od desetak srpskih enklava rasutih po toj bivšoj srbijanskoj pokrajini.

Seocu s petstotinjak mještana donirao je gotovo 100.000 eura i posvetio mu roman pod nazivom "Ptice kukavice iz Velike Hoče" nakon sedmodnevnog posjeta tom mjestu 2008., nedugo nakon proglašenja kosovske neovisnosti.

Danas se u Velikoj Hoči može vidjeti plakat na kojemu Handke čita knjigu, sa čestitikom laureatu Nobelove nagrade na engleskom, srpskom i talijanskom jeziku.

Nepoželjnim su ga proglasile i vlasti Sarajevske županije zbog "nijekanja genocida u Srebrenici" 1995.

U Beogradu je zastupnica Mirjana Dragaš, članica koalicijske vlade, u srijedu predložila osnivanje nagrade koja bi nosila njegovo ime.

Peter Handke, "odvažan čovjek, ali ponajprije velik pisac", bio je "među rijetkima koji su 1990-ih tragali za istinom", rekla je