USPJEH

Kosovo i Makedonija postigli sporazum o spornoj granici

17.10.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Kosovske vlasti priopćile su u petak kako su odredile spornu granicu s Makedonijom, koja je bila izvor napetosti. Dogovor kojim se određuje nekoliko kilometara granice između dviju zemalja uslijedio je nakon nekoliko mjeseci pregovora.

U priopćenju ureda kosovskog premijera Hashima Thacija u petak kasno navečer navodi se kako dogovor jača kosovsku državnost i "produbljuje regionalnu suradnju i stabilnost". Makedonija je priznala neovisnost Kosova i očekuje se da će ovaj sporazum utrti put uspostavi diplomatskih odnosa između dviju zemalja koje je Makedonija odbijala uspostaviti prije postizanja dogovora o granici.

Posebni predstavnik Europske unije na Kosovu i voditelj Međunarodnog civilnog ureda u Prištini Pieter Feith pozdravio je sporazum kao "povijesni korak koji jača regionalnu stabilnost". Sporazum će međutim vjerojatno dočekati s ljutnjom kosovski Albanci koji posjeduju oko 2.500 hektara zemlje koja se određuje kao dio Makedonije. Ova granica je ranije bila određena između Makedonije i Jugoslavije 2001. kada je Kosovo bilo pod upravom UN-a.

To područje u blizini je mjesta gdje su Albanci započeli pobunu u Makedoniji 2001. Njega još uvijek nadzire oko 1.000 američkih mirovnjaka raspoređenih na Kosovu kao dio mirovnih snaga koje predvodi NATO od 1999. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana čestitao je Kosovu i Makedoniji na postignutom sporazumu rekavši kako je to znak "zrelosti, odgovornosti i uzajamnog poštovanja".

Američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell pozdravio je dogovor "kao rezultat dobre vjere" na objema stranama. "Ovaj sporazum otvara vrata uspostavi punih diplomatskih odnosa između dviju zemalja", rekao je Dell u priopćenju. Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije prošle godine. Do sada su 62 zemlje priznale njegovu neovisnost uključujući Sjedinjene Države i 22 zemlje članice EU-a te sve susjedne zemlje osim Srbije.