ROĐAK NAPUŠTA BROD

Kosorovi liberali napuštaju Vladu?

07.07.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Novi list doznaje da će predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u subotu, na sjednici Središnjeg vijeća stranke u Rijeci, predložiti odluku o napuštanju vladajuće koalicije. Riječki dnevnik piše da je Darinko Kosor odlučio napustiti Jadranku Kosor i liberale hitno izvesti iz HDZ-ova koalicijskog okrilja da bi ih mogao pridružiti 'kukuriku' koaliciji

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor zbog takvog bi nauma, piše Novi list, mogao naići na snažan otpor među HSLS-ovcima u izvršnoj vlasti.

Uskraćivanje podrške dvoje HSLS-ovih saborskih zastupnika neće ugroziti stabilnost Vlade Jadranke Kosor, a Darinko Kosor želi prije jesenskog rebalansa proračuna HSLS isčupati iz političkog zagrljaja za koji procjenjuje da je gubitnički i tako pokušati spasiti ostatke ostataka nekoć utjecajne partije.

Međutim, pitanje je hoće li SDP, HNS i IDS olako prihvatiti da im se liberali pridruže u trenutku kad relevantne ankete pokazuju veliki pad popularnosti HDZ-a s kojim je HSLS u koaliciji šest i pol godina.

Novi list piše kako je vrlo vjerojatno da varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok neće postupiti u skladu s Kosorovim uputama, a držanje Đurđe Adlešič u ovom času nije lako predvidjeti: ona, naime, nije za napuštanje koalicije, ali dosad je uvijek naglašavala lojalnost stranačkim odlukama.

No čak i kad bi dvoje HSLS-ovih zastupnika okrenulo leđa HDZ-u, stranka Jadranke Kosor i dalje bi imala potporu 79 parlamentaraca, dva glasa više od potrebnoga broja.

U vrhu HDZ-a nisu naročito iznenađeni najavama iz HSLS. HDZ je već neko vrijeme svjestan da HSLS i SDSS važu što bi dobili, a što izgubili napuštanjem vladajućeg saveza i izazivanjem prijevremenih izbora, a osnovni je problem u tome što šefovi tih stranaka nisu članovi Vlade: Darinko Kosor i Milorad Pupovac prečesto problematiziraju Vladine odluke s kojima su se prethodno suglasili njihovi predstavnici u Banskim dvorima, koji, inače, zauzimaju potpredsjednička mjesta u Vladi.