POTPISAN PRISTUPNI UGOVOR S EU

Kosor: Živjela Hrvatska, živjela EU!

09.12.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom potpisan je i Hrvatska je službeno postala pristupajuća zemlja te od danas ima status promatrača u svim institucijama Europske unije. Povijesni potpis u ime RH u petak ujutro u Bruxellesu na pristupni ugovor stavili su predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a uime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Hrvatska će punopravnom članicom postati 1. srpnja 2013. godine nakon ratifikacije ugovora u parlamentima svih zemalja članica.

Predsjednik Europskog vijeća Herman von Rompuy u govoru prije potpisivanja rekao je da je Hrvatska primjer kako se upornošću i predanim radom može ostvariti članstvo u Europskoj uniji. 'Danas je povijesni dan za Hrvatsku i za EU', rekao je Van Rompuy. Poljski premijer Donald Tusk naglasio je da je Hrvatska imala teži put od zemalja koje su već u Europskoj uniji, ali je pokazala odlučnost u ostvarenju cilja.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek je izrazio zadovoljstvo što će i u instituciji kojom predsjeda moći čuti hrvatski jezik. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je rekao da danas odajemo priznanje trudu koji je Hrvatska uložila. 'Hrvatska je najbolji primjer kako je moć transformacijske politike snažna, ali je i primjer hrvatskim susjedima da se isplati raditi, a mi ćemo i dalje biti promicatelji demokracije i vladavine prava', rekao je Barroso koji je dodao da ovo ništa ne može zasjeniti, pa ni kriza koja trenutno trese EU.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je da potpisivanje ugovora s Europskom unijom povijesni čin koji stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora o proglašenju neovisnosti. 'S Europom Hrvatska je bogatija, a s Hrvatskom je i Europa bogatija', kazao je hrvatski predsjednik, naglasivši da svoju teško stečenu suverenost Hrvatska ne predaje Europskoj uniji već njezin dio ulaže u Uniju.

Premijerka Jadranka Kosor je izjavila da je ovo doista povijesni čin i za Hrvatsku i za Europsku uniju: 'Riječ je o jednom od najvažnijih ugovora koje je Hrvatska sklopila i predstavlja dovršetak procesa afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni.' Naglasila je da se današnjim danom Hrvatska vraća kući u zajednicu europskih naroda, tamo gdje i pripada. 'Neka živi jedina i vječna Hrvatska, neka živi i napreduje Europska unija', na kraju je uzviknula premijerka u odlasku Kosor.

U Bruxellesu se nalaze i drugi brojni hrvatski dužnosnici od buduće ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i budućeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice do savjetnika premijerke Kosor Davora Stiera i ministra obrane u odlasku Davora Božinovića

Hrvatska je 11 po redu od 28 zemlja potpisala ugovor. Potpisana su dva dokumenta: Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Po završetku ceremonije predviđeno je 10-minutno fotografiranje, a odmah potom počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.