ZBOG MRŽNJE PROZVALA SDP-OVU TROJKU

Kosor upozorila Josipovića na ustavne ovlasti

12.03.2011 u 22:28

Bionic
Reading

U intervjuu koji je u subotu navečer dala Hrvatskoj televiziji premijerka Jadranka Kosor je komentirala političke konzultacije u Uredu predsjednika, za koje je istaknula da je postojala tendencija da se HDZ izdvoji, jer je predsjednik Josipović nakon razgovora s predstavnicima političkih stranaka istaknuo da 'većina smatra da se parlamentarni izbori trebaju održati u jesen, a HDZ misli nešto drukčije'

'Drugi su govorili da žele izbore u jesen, mi smo rekli do kraja 2011. Kad se počne analizirati, pitate se što znači jesen, početak zime i kad je kraj godine. Zapravo smo svi govorili isto', pojasnila je. Ponovila je da je postojala tendencija da se HDZ izdvoji. 'No mi nastavljamo razgovore u stranci, pa u vladajućoj koaliciji, ja imam neke prijedloge, ali dozvolite da ih prije podijelim sa strankom i koalicijom', kazala je.

Na pitanje smatra li da je pritom predsjednik Josipović prekoračio svoje ovlasti, Kosor je odgovorila da se svi, pa i predsjednik Josipović, trebaju držati ustavnih ovlasti. 'Hrvatska je u parlamentarnoj demokraciji, ne živimo u polupredsjedničkom sustavu', rekla je.

U intervjuu Hrvatskoj televiziji premijerka Kosor nije otkrila ništa novo o aktualnoj političko-društvenoj i gospodarskoj situaciji u zemlji, a razgovor je iskoristila za napad na oporbu, prvenstveno SDP, rekavši da SDP-ove udarne trojke stvaraju atmosferu mržnje prema njoj i HDZ-u.

Kao glavne krivce za to što HDZ ima imidž zločinačke i kriminalne organizacije premijerka je prozvala predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te pripadnike 'riječke udarne trojke', Željka Jovanovića i Slavka Linića. Nazvala je to napadom na nju i 220 tisuća članova HDZ-a.
 
'Osim što HDZ prozivaju kao zločinačku i kriminalnu organizaciju, stalno govore da HDZ mora otići, a to čine samo zato što se HDZ uhvatio ukoštac s borbom protiv korupcije do posljednjeg daha', kazala je premijerka.

Dodala je da i nju osobno Jovanović i Milanović prozivaju da je besplatno došla do stana, što je, kako je ustvrdila, notorna laž. 'Te njihove laži će im kad-tad doći na naplatu', poručila je.

'Oporba misli da će im na valu prosvjeda i nezaposlenosti vlast pasti u ruke kao zrela kruška. Oni hoće da Vlada ode odmah, a to bi značilo i prekid pregovora s EU-om', rekla je premijerka. Pojasnila je da tehnička vlada koja bi morala završiti pregovore ne može donositi važne odluke, pa tako ni potpisati pristupni ugovor s EU-om. Pozvala je stoga oporbu da se izjasni po tom pitanju te da razmisli o obnovi Saveza za Europu.

Kosor je ponovila da će se iz sve snage boriti da se zatvori poglavlje 23 te da se pregovori s EU-om okončaju do 21. lipnja. 'Ali to nije samo poglavlje 23, to je borba protiv korupcije koja je i borba za pravnu državu i prava svakog čovjeka. Poglavlje 23 obuhvaća cijeli naš život', rekla je Kosor. Uspije li Hrvatska zaključiti pregovore s EU-om u lipnju, slijedi potpisivanje pristupnog ugovora, nakon kojega se u roku od 30 dana mora raspisati referendum o ulasku u Uniju. Kazala je da bi bilo dobro odvojiti parlamentarne izbore od referenduma.

Na pitanje spremaju li se u HDZ-u unutarstranački izbori, Kosor je kazala da su izbori uvijek dobra stvar, ali da u HDZ-u još nisu razgovarali o tome. Ali to ne znači da o tome neće razgovarati, no odbila je odgovoriti na pitanje znači li to da nije isključeno da će unutarstranačkih izbora ipak biti. Na pitanje razmišlja li ona o unutarstranačkim izborima, kazala je da razmišlja i da bi, da može vratiti vrijeme, promijenila tu činjenicu - što je na čelo stranke došla imenovanjem, op.a. -  i organizirala unutarstranačke izbore.

Istaknula je da je normalno da vam svi ne plješću kad se hrvate s milijardu problema kao što je slučaj s njom.

Unatoč teškom gospodarskom stanju, šefica Vlade misli da ćemo ove godine početi izlaziti iz recesije te da će mnogi naći zaposlenje. Kao zasluge svoje vlade istaknula je, između ostalog, rješavanje duga javnih poduzeća te pokretanje investicijskog ciklusa, zbog kojega je pohvalila potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Miloševića, koji radi po 16 sati dnevno. Da izlazimo iz krize, govori usporavanje rasta broja nezaposlenih. Naime, u posljednjih mjesec dana broj prijavljenih na burzi porastao je, kako je rekla, za samo dvije tisuće.