'VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO'

Kosor ukida zastaru za ratne profitere

28.04.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor u hitnoj proceduri poslala prijedloge zakona kojima će se ukinuti zastara za sve one koji su u Domovinskom ratu, i nakon njega, profitirali počinjenjem nekog kaznenog djela

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da se već izmjenom Ustava omogućilo nezastarijevanje kaznenih djela 'koja se tiču ratnog profiterstva iz procesa pretvorbe i privatizacije i svega što je vezano za ratno razdoblje i za sve koji su mislili isključivo na sebe'. 'Mi smo odlučili da takva djela ne zastarijevaju i sada smo donijeli i Zakon kojim će se to jasnije definirati, a ide u hitnu proceduru.'

Kosor kaže da Nacrt prijedloga zakona o nezastarijevanju ratnog profiterstva govori i o onim djelima za postizanje imovinske koristi, a koja se odnose na prodaju imovine ispod razine njezine vrijednosti. 'No, to se odnosi i na sve one koji su na bilo koji način koristili ratno stanje i ugroženost države u vremenima teške i krvave agresije za Hrvatsku', naglasila je Kosor i zaključila da nakon ovog zakona 'ništa više neće biti isto za one koji su se nečasno ponašali za vrijeme teške agresije na Hrvatsku'.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ponavlja da novi Kazneni zakon prati ustavne promjene i uvodi nezastarijevanje koje je propisano i Ustavom. Kroz zakon će se jasno definirati što je to ratno profiterstvo i koja su to kaznena djela.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva smatraju se: 1. nesavjesno gospodarsko poslovanje, 2. prouzročenje stečaja, 3. zloupotreba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, 4. zaključenje štetnog ugovora, 5. nedopušten trgovina, 6. utaja poreza ili doprinosa i drugih davanja, 7. prevara, 8. krivotvorenje isprave, 9. zlouporaba položaja i ovlaštenja, 10. nesavjestan rad u službi, 11. krivotvorenje službene isprave, 12. pronevjera, 13. prevara u službi, 14. primanje mita, 15. davanje mita.

Podsjetimo, člankom 5. Ustava propisano je da će se imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima - oduzeti.

VLADA UPOZORILA HRT DA HITNO DOSTAVI PLAN RESTRUKTURIRANJA

Kosor je upozorila HRT da tri mjeseca kasni s planom restrukturiranja (plana promjena u poslovanju) nakon što im je Vlada odbila njihovo prvo rješenje u siječnju. Pozvali su ih da što prije pošalju novi plan, a Kosor je dodatno upozorila čelne ljude javne TV kuće da još uvijek nisu riješili određena porezna pitanja.

Vlada je izglasala i Akcijski plan za prevenciju i suzbijanje terorizma s dodatno razrađenim mjerama. Odlučeno je i da će se krenuti u sanaciju Mravinačke kave, čime je Vlada dala suglasnost Fondu za zaštitu okoliša da sklopi ugovore s izvođačima radova na iznos od 18 milijuna kuna.

Dana je i suglasnost HŽ-u Cargo za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od 68.035.000 kuna za nabavu 100 vagona

Izglasana je i Strategija razvoja klastera, što je, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač, posebno važno za razvoj srednjeg i malog poduzetništva. 'Ova strategija je najefikasniji način da se na toj razini gospodarstvenika jača konkurentnost i omogući kvalitetni izlazak na inozemna tržišta', rekao je Popijač.

Kaže da je Vlada poticala razvoj klastera posebno preko HGK te je, prema tome, u posljednje tri-četiri godine financirano 46 inicijativa. 'Utrošeno je ukupno oko 27 milijuna kuna, a obuhvaćeno je oko 500 malih i srednjih poduzetnika te je zaposleno oko 25 tisuća ljudi', pohvalio se Popijač i najavio 50-ak novih mjera.