HLADAN SUSRET S JOSIPOVIĆEM

Kosor u Jasenovcu izviždana

18.04.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Prilikom pozdravljanja nazočnih državnih dužnosnika od strane predsjednice Savjeta Memorijalnog centra Jasenovac, premijeka Jadranka Kosor dobila je mlak pljesak nazočnih uz povike 'Dolje!' Njezini ministri Šuker, Milinović i Jandroković bili su izviždani, kao i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks

'Danas nema politike'

Komemoracija za jasenovačke žrtve završila je molitvom predstavnika vjerskih zajednica, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Jasenovac je bio najveći sabirni i radni logor u NDH, osnovan u drugoj polovici 1941, a do sada je poimenično evidentirano 81.000 žrtava. Proboj 22. travnja 1945. preživjelo je 60-ak logoraša, dok je većina poginula pod paljbom mitraljeza.

Nakon komemoracije, novinari su pokušali od premijerke Kosor i predsjednika Josipovića dobiti dodatna pojašnjenja međusobnih prozivanja proteklih dana, ali ni jedno od njih nije bilo raspoloženo za razgovor. 'Danas nema politike', rekao je Josipović, dok je Kosor napuštajući Jasenovac samo pozdravila novinare.(Hina)

Nakon što su se u subotu međusobno pozivali na ostavke, predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor susreli su se danas na komemoraciji u Jasenovcu.

Josipović i Kosor susreli su se nešto prije 11 sati ispred Memorijalnog centra, kratko su se rukovali i rekli si samo: 'Dobar dan!' Predsjednika Josipovića okružili su građani, a premijerka Kosor je bila u društvu svojih zamjenika i ministara Darka Milinovića, Ivana Šukera, Gordana Jandrokovića te Vladimira Šeksa, koji je stigao u ime Hrvatskog sabora.

Josipović se u Jasenovcu pojavio budući da zbog vulkanskog oblaka nije mogao otputovati u Poljsku na pogreb Lecha Kaczynskog.

Pljesak su dobili bivši predsjednik Stjepan Mesić i njegov nasljednik Ivo Josipović. 'Odajem najdublju počast svim žrtvama ustaškoga terora. Prisjećam se i klanjam svima onima koji su na ovom strašnom mjestu ubijeni isključivo zbog svoje nacionalnosti, vjere ili pak hrabriosti da se odupru fašizmu', rekla je premijerka Kosor u svom govoru u Jasenovcu.

Ni premijerka Kosor niti predsjednik Josipović danas u Jasenovci nisu željeli komentirati međusobni sukob, no bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je da misli da se isprika ne treba politizirati. Na upit je li predsjednik Josipović prekršio Ustav, ustvrdio je da ne želi biti arbitrar, piše večernji.hr.

Također je potvrdio da je upitao premijerku Kosor zašto ga nije pozvala na sastanak na kojem su bili ratni premijeri, na što mu je ona odgovorila da nikoga nije pozivala, već da su se oni sami javljali.