SUĐENJE ZA FIMI MEDIJU

Sanader izazvao buru: Kosor je poslala Bajića u veleposlanstvo SAD-a...

03.10.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu na kojem je svjedočila bivša premijerka Jadranka Kosor

Kosor je govorila o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Kazala je da je predsjednik sazivao sastanke Predsjedništva stranke, te da su rasprave bile mirne. Kad je riječ o financiranju stranke, Kosor je na sudu kazala da je HDZ, obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 230 milijuna kuna, javlja N1.

  • +5
Jadranka Kosor na suđenju Ivi Sanaderu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Ispričala je i kako je Branko Bačić DORH-u odnio dva milijuna kuna i oko 300.000 eura. Riječ je o novcu koji je bio pohranjen u sefu, a koji im je predao Mladen Barišić. Barišić je kazao da je to novac od donacija, a prema optužnici, riječ je o novcu iz crnih fondova HDZ-a.

'Je li bilo kakvog sastanka vas s Barišićem i Bačićem?', pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

'Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu', odgovorila je Kosor.

'Gospododin Bačić i ja sjajno smo surađivali. Ponavljam, da sam tada imala saznanja kakva imam danas, predložila bih da se postupa nešto drugačije', kazala je Kosor.

Nije vam bilo sumnjivo što novac nije u poslovnim knjigama?, pitala je potom Sloković.

'Ne, bio je drugačiji zakon, zakoni su se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije', odgovorila joj je Kosor.

'Nije važno je li anonimna, vazno je da je u poslovnim knjigama', kazala je na to Sloković.

Odgovarajući na pitanja Sanaderove odvjetnice Kosor je rekla da s Mladenom Bajićem, tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom, nije imala kontakte vezano za procese protiv Sanadera.

Na pitanje je li Bajiću slala informacije da bi neke osobe htjele nešto govoriti u DORH-u, rekla je da su bila dva slučaja kad su joj se ljudi obratili da imaju puno toga reći.

"Rekla sam da mogu tamo nazvati (DORH) i reći, ali da ja o tome ne želim ništa čuti", rekla je Kosor, a na pitanje o tome koje su to osobe bile, spomenula je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Njezino svjedočenje je u više navrata ponukalo Sanadera da komentira iskaz Kosor, a sutkinja ga upozorava da ne raspravlja s njom.

Najburnije je reagirao kad je Kosor iskazivala da je svima koji su joj dolazili s tvrdnjama da nešto znaju o Sanaderu, govorila da nju to ne zanima te da s tim informacijama odu u DORH.

'Zašto bi se njoj javljali ti ljudi', dobacio je Sanader sa svog mjesta u sudnici, no pitanje je ostalo bez odgovora.

Sanadera je sutkinja upozorila da postavlja jasna pitanja.

Je li večer prije sastaka s Bajićem i Karamarkom bio zakazan sastanak s predstavnicima koalicijskih stranaka, da bi se nakon brisanja odlučilo drugačije, odnosno da sastanka s koalicijskim strankama neće biti?, upitao je Sanader.

"Predsjedništvo HDZ-a nije završilo popodne, nego ujutro. Nisam mogla biti na dva mjesta istodobno. Ovaj sastanak je sazvan kasnije, za kasniji termin, jer je logično da glavni državni odvjetnik i ministar unutarnjih poslova imaju mnogo posla i da je logično imati sastanak kasnije", rekla je Kosor.

Suočeni ste s iskazom svjedokinje koja je najodgovornija za ovaj kazneni progon, rekao je Sanader sudu. Sutkinja je Sanadera upozorila da ne komentira postupak, nego da postavlja pitanja.

  • +74
Sva lica Ive Sanadera Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Luka Bebić i Miomir Žužul, iako na popisu svjedoka, nisu se javili sudu. Žužulu nisu uspjeli dostaviti poziv, jer nema prezime na portafonu, a nitko od susjeda nije otvarao vrata.

Jerko Rošin i Mario Zubović svoj su nedolazak na sud ispričali poslovnim obvezama.

Uz bivšeg premijera Ivu Sanadera i stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.