PAD ZADARSKOG JASTREBA

Kosor smjenuje Kalmetu!

21.12.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor danas je u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji 'Kako vlada Vlada' najavila da će smijeniti ministra prometa Božidara Kalmetu

Na pitanje sprema li se Kalmetina smjena Jadranka Kosor odgovorila je: 'Da. O tome smo razgovarali i prije saborske rasprave o njegovoj odgovornosti. Moje je mišljenje bilo da mu treba pružiti priliku da se javno očituje i odgovori na sva pitanja zastupnika. Nažalost, u bilo kojem ministarskom resoru, kad se zaredaju ovakvi događaji, onda je normalno razgovarati o odgovornosti. To ne znači da je sam ministar kriv. Danas ili sutra donijet ćemo konačnu odluku, u skladu s tim kako se to radi u svijetu.'

Kalmeta ispred KBC-a Dubrava nakon posjeta ozlijeđenima u nesreći


Dodala je kako je sigurno da ministar nije mogao na bilo koji način utjecati da se nasuče tako veliki brod kao Marko Polo, ali i to spada u nadležnost ministra: danas ovoga, sutra nekog drugoga. Iduća sjednica Vlade zakazana je za srijedu, pa bi do tada odluka mogla biti donesena. Na pitanje voditeljice hoće li u Vladi doći do potresa ako ostane bez još jednog ministra, Jadranka Kosor je odgovorila da je Vlada stabilna. 'Ovo su teške odluke, ali sigurno o tome treba razgovarati', rekla je. Na pitanje tko će zamijeniti Kalmetu, rekla je da prvo odluka treba biti donesena.

Sam ministar Božidar Kalmeta priznao je da je za vrijeme njegova mandata, točnije u zadnjih godinu dana, bilo više prometnih nesreća, tri s vlakovima i jedna s brodom koji se zabio u otok.

'Razumite, nije ni meni lako, o svemu razmišljam i danas ću se vidjeti s premijerkom Kosor, koja me od jutros naziva kako bi bila u tijeku što se događa s putnicima', rekao je Božidar Kalmeta odgovarajući na pitanje hoće li ovoga puta dati ostavku na mjesto ministra mora, prometa i infrastrukture. Novinari su ga zaskočili ispred KB-a Dubrava, gdje je posjetio putnike stradale jutros u željezničkom nesreći na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Kalmeta - od Pašalića do Kosor

Iako se očekivalo da će Kalmeta otići nakon uhićenja članova Uprave HAC-a, današnje proklizavanje vlaka u kojem, za razliku od nesreće vlaka u Rudinama, na sreću nitko nije poginuo (ali je više od 60 ljudi ozlijeđeno, od kojih neki vrlo teško), gotovo sigurno će ga koštati ministarske fotelje. Nema nikakve sumnje da će Kalmetin odlazak koristiti Jadranki Kosor i na unutarstranačkom planu, jer je upravo Kalmeta bio jedan od rijetkih visokopozicioniranih HDZ-ovaca koji su, barem u početnom periodu, stali na stranu odbjeglog premijera Sanadera.

Kalmeta se dosad pokazao kao prilično otporan na afere, što se tumačilo jakom pozicijom u stranci: nekadašnji zadarski gradonačelnik nositelj je liste u gradu koji je na prošlim izborima HDZ-u donio čak deset saborskih mandata, Vladimir Šeks je Kalmetin vjenčani kum, a blizak je i s ministrom Ivanom Šukerom još iz dana kad su obojica bili uz Ivića Pašalića, da bi se kasnije ipak priklonili Ivi Sanaderu.

Zahvalni premijer Sanader Kalmeti je nakon pobjede nad stranačkim rivalom dodijelio najveće ministarstvo 2004. godine, a sačuvao ga je i 2007. godine nakon uhićenja njegovog vozača, optuženog da je namještao poduzetnicima unosne poslove.

Ostavka Zdravka Livakovića, državnog tajnika kojemu je bio politički mentor i kojeg je doveo u Zagreb, nije mu ni nakratko uzdrmalo ministarsku fotelju. Procjenjuje se da je namještanjem natječaja i pumpanjem troškova 'zamračeno' nekoliko stotina milijuna eura, na gradnji autoceste.

Ipak, čini se da je Kosor između podrške javnosti zahvaljujući borbi protiv korupcije i vlastite podrške jakom, ali itekako kompromitiranom ministru odabrala ovo prvo. I na tomu joj treba odati priznanje jer je najavljena smjena Kalmete, između ostalog, i pobjeda javnosti.