SUKOB HEBRANGA I MILINOVIĆA

Kosor smijenila Mravaka bez suglasnosti vrha HDZ-a

22.09.2009 u 21:25

Bionic
Reading

Vlada je smijenila cijelu upravu HEP-a na čelu s Ivanom Mravakom: konačnu odluku donijela je ujutro premijerka Jadranka Kosor iako je većina iz vrha HDZ-a bila protiv. Sa zatvorenog dijela sjednice Vlada je Nadzornom odboru HEP-a uputila prijedlog da se novim šefom HEP-a imenuje Leo Begović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora HEP-a

Čelnik HEP-a, unatoč velikoj zaštiti koju je do zadnjeg trenutka uživao u vrhu stranke, ipak je završio karijeru jer je premijerka odlučila smijeniti ga bez obzira na posljedice, piše Jutarnji.hr. 'Ja imam svoju politiku i svoj stav', navodno je rekla jednom od svojih suradnika.

Nakon što je pod pritiskom konzervativnih HDZ-ovaca, predvođenih svojim zamjenikom Darkom Milinovićem, morala odustati od ukidanja zabrane zamrzavanja zametaka, ovaj put išla je do kraja - i to sama protiv gotovo cijelog stranačkog vrha. Objašnjenje za smjenu na sjednici užeg kabineta Vlade tražili su koalicijski partneri. Premijerka im je rekla kako imaju informacije da su istrage pokazale da je Mravak umiješan u afere koje se spominju.

Kosor je u utorak ujutro obavila razgovor s Mravakom, ali njegovi argumenti nisu bili uvjerljivi. Nekoliko sati poslije stigla je informacija: smijenjena je cijela uprava HEP-a. Jadranka Kosor htjela je smijeniti Mravka još večer prije na burnoj sjenici Predsjedništva HDZ-a to joj nije pošlo za rukom. Da će sjednica biti napeta i dramatična, najbolje se vidjelo već u prvim minutama, kada je većina članova Predsjedništva, koji se Ivi Sanaderu nikada nisu usudili proturječiti, 'skočila' na takav prijedlog stranačke šefice.

'Ne možemo ga smijeniti, to bi samo urušilo HDZ jer bi se pokazalo da smo slabi', uzvratili su joj neki članovi, piše Jutarnji.hr. Drugi su govorili da su sve afere s kojima se HDZ suočava u posljednja dva mjeseca 'smišljena kampanja protiv HDZ-a'.
'Zapitajte se zašto su baš sad izbile sve te afere! Zapitajte se zašto na naslovnicama novina nije afera muža SDP-ove zastupnice Gordane Sobol! Zašto se ne problematizira slučaj HNS-ova dužnosnika Srećka Ferenčaka, kojem je sudski postupak opet vraćen na početak', govorili su dužnosnici HDZ-a.

Jedan od dužnosnika HDZ-a upozorio je kako je cilj napada na pojedince u Vladi, HEP-u, HŽ-u i Podravci kompromitirati HDZ i izvršiti pripremu terena za rušenje Vlade. 'Ne smijemo to dopustiti, jer će se nakon svake smjene samo povećavati broj vodećih članova HDZ-a koji će se naći na listama za odstrel.'

Andrija Hebrang je održao govor u kojem je oštro kritizirao vrh HDZ-a i izazvao novi, ozbiljan sukob s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem. Istupio je protiv Mravakove smjene, a kao 'argument' je iznio slučaj Bergman.

Stranka je, govorio im je Hebrang, već jednom osudila nevinog čovjeka - Većeslava Bergmana. Njega su početkom godine smijenili s mjesta direktora HZZO-a nakon što su mediji otkrili da su on i obitelj stekli vrijednu imovinu baš za vrijeme njegova mandata.

'Hebrang je pitao zašto Mravak nije pozvan na sjednicu kako bi se izjasnio o svemu za što ga se optužuje u medijima. Govorio je o tome kako ne smijemo našim članovima samo tako okretati leđa, nego im trebamo dati priliku da se obrane prije nego što ih osudimo da ne bi završili kao Bergman. Rekao nam je kako je Bergman bez argumenata optužen u medijima, nakon čega ga se i stranka odrekla, zbog čega je završio u bolnici i doslovce se bori za život. Nakon takvog Hebrangova govora svi smo ostali potpuno nijemi', prenosi izvor Jutarnjeg iz HDZ-a.

Bergmana je smijenio Milinović uz obrazloženje da je glavni krivac za tehničke probleme u provođenju zdravstvene reforme. Budući da su se pojavile i informacije da je Bergman stekao veliku imovinu, Milinoviću je to bilo dovoljno da za njegovu smjenu dobije potporu stranke. Bergman je blizak Hebrangov saveznik, on ga je i postavio na čelo HZZO-a. Zato se njegova smjena protumačila kao Milinovićev obračun s Hebrangom.

Bergman je protekli tjedan završio u bolnici, u intenzivnoj koronarnoj jedinici, a liječnici još nisu utvrdili zašto mu srce slabije radi. Kad je Hebrang završio govor vrh HDZ-a bio je u šoku: Hebrang ih je indirektno optužio za to što se Bergman nalazi u životnoj opasnosti. Budući da ga je on smijenio, Milinović se osjetio osobno prozvanim. Odmah se ubacio: 'Nisam ja kriv, pa ti znaš, Andrija, da se nas dvojica nismo našli.'

Na to mu je Hebrang rekao: 'Dado, ja tebe nisam ni spomenuo. Ako zaista niste mogli raditi zajedno, onda možda i najbolje da je otišao, ali činjenica je da je Bergman nevin i druga je činjenica da smo mu mi okrenuli leđa. Nije čak dobio ni priliku iznijeti svoju stranu.'

Kako bi Kosor odgovorili od smjene Mravaka, neki su članovi Predsjedništva iznosili i argumente za to da su sve afere namjerno potencirane.

'Ako smijenimo Mravaka, pokazat ćemo našu slabost i to će biti početak našeg kraja', rekao nam je jedan HDZ-ovac.