BALONI IZ NEW YORKA

'Kosor se u HDZ-u osjeća ugroženo i slabo'

28.09.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Za oporbene političare poruka premijerka Jadranke Kosor iz New Yorka da planira rekonstruirati vladu znak je da se osjeća slabo i ugroženo

'Sada se bojim da, kako je krenulo, nećemo uspjeti završiti pregovore s Europskom unijom prije nego što padne ova vlada', kaže Vesna Pusić, potpredsjednica HNS, i poručuje da izdrže do ožujka, pa neka onda rade što hoće.

Oporbeni političari s kojima smo pričali začuđeni su da se upravo iz New Yorka, s vanjskopolitičke turneje, šalju unutarnjopolitičke poruke.

Laburist Dragutin Lesar kaže da nije mogao vjerovati kad je čuo ovu informaciju te je mislio da je neki novinar nešto krivo prenio. 'Ode u SAD i najavi rekonstrukciju vlade, pa se onda ljuti na novinare što spekuliraju s imenima. Ako se ne smije spekulirati s imenima ministara, onda je, po logici stvari, najavila svoju smjenu. Kosor će smijeniti sebe', zaključuje Lesar s dozom ironije.

On upozorava na to da sama činjenica da je poruku odaslala iz Amerike govori koliko je premijerka nejaka u HDZ-u i koliko ne kontrolira situaciju.

S tim mišljenjem slaže se i SDP-ovac Davorko Vidović koji ide i korak dalje. 'Ona se osjeća slabo i ugroženo, pa kreće u personaliziranu kampanju po uzoru na svog prethodnika Ivu Sanadera te snagu i moć pokušava demonstrirati kroz slanje poruka', objašnjava Vidović.

Mogući raspad vlade zabrinjava Vesnu Pusić koja kaže da su pregovori s EU-om važniji od bilo koje stranke i vlade, te ih treba dovršiti, a onda 'ova dokazano nesposobna ekipa treba otići'. Kaže da razumije Kosor koja se našla u neugodnoj situaciji da mora voditi vladu koju nije birala ni sastavljala. 'Zbog toga je upitno koliko je ozbiljna oko rekonstrukcije ako probne balone šalje iz New Yorka. Tko bi sada uopće ušao u takvu vladu, netko tko zna i hoće nešto napraviti', kaže ona.

Ni za Vidovića ideja o rekonstrukciji vlade ne zvuči kao ozbiljna namjera. 'Upitno je tko bi  danas, godinu dana pred izbore, htio preuzeti funkciju ministra financija kojega je odavano trebalo smijeniti. To bi bilo ravno samoubojstvu', mišljenja je ovaj SDP-ovac.

Oni namjeravaju vladati, smatra on, dokle god se budu mogli zaduživati i tim putem namicati novac za mirovine i plaće. 'Sumnjam da će uspjeti izdržati do lipnja i završetka i potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om', kaže Vidović.

Da će izbori biti u redovnom terminu, ali ne zbog Kosor ili njezine odluke, nego zbog gladi HDZ za vlašću, smatra Lesar. 'Kosor ne odlučuje o stvarima poput raspisivanja izbora. Sve važne odluke u HDZ-u donosi i kreira Vladimir Šeks', otkiva nam Lesar.

Jedno je sigurno, za probleme funkcioniranja vlasti jedni pravi lijek u demokraciji su izbori. Ma što neki govorili, izbori nikada nisu gubljenje vremena i novaca, a možda bi bili i najbolje rješenje i za Kosor, da se izbori za status unutar HDZ-a. 'Izbori su ovjera autoriteta i pred kolegama (u slučaju Kosor) i uvijek su dobro rješenje', zaključila je Pusić.