PREMIJERKIN OPTIMIZAM

Kosor se slavodobitno hvali zaposlenima

04.05.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Na svečanosti otvaranja Dana poduzetnika 2010, koji se održava pod nazivom 'Kriza i društveno odgovorno poslovanje', premijerka Jadranka Kosor slavodobitno je iznijela najnovije podatke o nezaposlenosti u Hrvatskoj. Kaže da se broj nezaposlenih smanjio za 9.983 osobe

Kosor smatra da prema posljednjim podacima ima pravo na 'trunak optimizma'. Rekla je kako statistika ukazuju na to da uvoz pada, a da je izvoz živnuo i porastao za tri posto

Prema podacima od 30. travnja, koje je iznijela premijerka, broj nezaposlenih pao je za 3,1 posto ili za 9.983 osobe, i sad iznosi 308.675 osoba.

'Broj zaposlenih porastao je za čak 16.956 novih radnika. Svi ti podaci govore u prilog da ako ustrajemo, ako se ne budemo predavali, možemo izaći iz krize', optimistična je bila Kosor.

U svom obraćanju okupljenim poduzetnicima premijerka je najavila da će Vlada na sjednici u četvrtak izaći s jasnim rokovima za izvršavanje mjera iz Programa gospodarskog oporavka. Osim toga, Vlada će, otkrila je, izaći i s novim mjerama za smanjivanje proračunskih izdataka.

'Jedna od njih je, što je moja inicijativa, da se ide u izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka. Sredstva za stranke smanjit ćemo za 10 posto', rekla je Kosor.

Trenutno javna poduzeća, izvijestila je, duguju oko 1,5 milijardi kuna od čega 90 posto otpada na HEP, HŽ i Hrvatske šume. Među njima se više ne nalazi HAC koji je prošli tjedan podmirio sve svoje obveze pa je premijerka pozvala njegove dobavljače da isplate svoje vjerovnike jer sad imaju novaca.

Nakon premijerke govorili su predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić

Josipović je podržao reforme Vlade ističući kako mu je drago da je Vlada shvatila da globalna kriza ne može biti izgovor za nedjelovanje i pasivnost već da treba voditi proaktivnu politiku. Kao najveće probleme istaknuo je korupciju u javnoj nabavi te nefunkcioniranje pravne države.

Mudrinić je upozorio premijerku kako je 'dužnost ove generacije koja vodi državu i gospodarstvo da postavi temelje za budućnost'. Pozdravio je najavu Kosor da će se konkretizirati program oporavka te je pozvao Vladu da vodi računa o 'pravoj mjeri socijalne osjetljivosti' prilikom provođenja reformi.

'Potrebne su nam konkretne reforme, a ne da radimo novu distribuciju sve manjeg kolača. Dugoročno odgovor leži u poticanju konkurentnosti, a ne u rezanju prava. Do 2025. kao društvo znanja i odgovornosti možemo podići BDP za 100 posto i tada nećemo imati problema s niskim plaćama ni isplatama mirovina', naglasio je Mudrinić.