RIJEČKI SDP PROZIVA

'Kosor se ponaša kao glavna urednica svih medija'

18.01.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Riječki SDP-ovi saborski zastupnici Luka Denona, Željko Jovanović i Slavko Linić upozorili su danas u Rijeci da će, dok u Vladi RH vlada neodgovornost i nesposobnost na originalan HDZ-ov način, u Hrvatskoj svakodnevno rasti nezaposlenost i nelikvidnost te da će sloboda građana biti sve manja. Istaknuto je da su fotelja i uređivanje hrvatskih medija jedino što zanima premijerku Kosor

'Politička korupcija je ostanak Kalmete i Milinovića u toj vladi jer se premijerka boji njihove političke snage koju crpe u svojoj izbornoj bazi, korupcija je i ponašanje SDSS-a i HSS-a u toj vladi te umjetno stvoren korpus od 500.000 branitelja u kojima je najmanje 20 posto lažnih branitelja koji nisu nikad vidjeli ratište. Politička korupcija je nagomilani državni aparat koji moraju hraniti radnici u realnom sektoru i nesređeni birački popisi', rekao je Željko Jovanović te dodao da, zahvaljujući vrhu HDZ-a koji je ozakonio takvu političku korupciju, hrvatski građani danas žive gore nego na kraju privatizacijske pljačke koju je 90-ih proveo HDZ.

Hrvatskim gospodarstvom hara požar nezaposlenosti i nelikvidnosti, pa će premijerki trebati svi Pastorovi aparati za gašenje požara da u toj vatri ne izgori njezina fotelja. A fotelja je jedino što premijerku zanima, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, vrh HDZ je dva puta, 90-ih te od 2003. do danas, doveo Hrvatsku na dno dna u svakom smislu, gospodarskom, društvenom i moralnom, a 320.000 nezaposlenih i 70.000 ljudi koji radi, ali ne prima plaću, zajedno sa svojim obiteljima, nisu slobodni građani i zato danas u Hrvatskoj koja je slobodna zemlja imao neslobodnih ljudi, što je, uz korupciju i privatizacijsku pljačku, treći najveći grijeh HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

'Mnogi su se pitali zašto je predsjednica Vlade potpredsjedničko mjesto za investicije ponudila liječniku i vlasniku najveće tvrtke za proizvodnju vatrogasnih aparata, ali razlog je vrlo jednostavan – vlada HDZ je teško bolesna, premda zdravstvu, dok ga vodi Milinović, nijedan liječnik ne može pomoći, a gospodarstvom hara požar nezaposlenosti i nelikvidnosti, pa će joj trebati svi Pastorovi aparati za gašenje požara da u toj vatri ne izgori njezina fotelja’, rekao je Jovanović te dodao da je fotelja jedino što premijerku zanima, i hobi, posao glavne urednice svih medija u Hrvatskoj, a posebno HTV-a.

SDP-ovci tvrde da će pokazati da nisu svi političari isti te da je poštenje, odgovornost i sposobnost preduvjet da se netko u SDP-u uopće bavi politikom, a istovremeno će iz mjeseca u mjesec predstavljati rješenja koja će se temeljiti na vraćanju povjerenja u politiku i političare, vrlo važnoj decentralizaciji te rješavanju nelikvidnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Smatraju da je decentralizacija preduvjet bržeg razvoja Hrvatske te da je nedopustivo da od 100 ubranih kuna država uzima 90, a svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave ostaje samo 10 kuna.

'U idućih nekoliko godina, nakon SDP-ove pobjede na izborima, u lokalne proračune mora odlaziti najmanje 20 posto, a dugoročno 40 posto udjela u ukupnim javnim izdatcima. Daljnjom decentralizacijom značajno će se poboljšati razvojna snaga gradova, a poreznom reformom osigurat će se dodatna sredstva za decentralizirane funkcije u školstvu, zdravstvu i socijali', objasnio je SDP-ov cilj Željko Jovanović

'Javnost očekuje da se na užasne statističke podatke daju odgovori', rekao je Slavko Linić, nazvavši statistiku čudnom znanošću, koju premijerka Kosor rado koristi kada pokazuje dobre rezultate, kao na početku godine.

Linić je istaknuo da je SDP za proračun za 2011. nudio rješenja koja nisu došla na red. 'Stručna i politička javnost upozoravaju Vladu na neodrživo stanje. Vjerujem da je predsjednica Vlade osoba koja ne može negirati statistiku. Ako postoji imalo odgovornosti, morat će se očitovati i predložiti paket mjera. Bitka protiv nelikvidnosti riješit će nelikvidnost i nezaposlenost, tu država može imati aktivnu ulogu', smatra Linić te je dodao da u ovako nesređeno gospodarstvo neće ulagati ozbiljni investitori.

Na novinarsko pitanje zašto se Zoran Milanović ne javlja češće na aktualna pitanja, poput nezaposlenosti, nelikvidnosti i slično, Jovanović odgovara da je on na svom radnom mjestu na Iblerovom trgu te da SDP-ovci rade timski.

'Naš predsjednik Milanović ovih dana, zajedno s čelnim ljudima SDP-ovog središnjeg savjeta, priprema nacrte strateških dokumenta za predstojeće izbore sa kojima će se pokazati da SDP ima viziju, misiju, strategiju, politike i ljude koji će nakon pobjede na izborima pokazati uspješna rješenja za izlazak Hrvatske iz krize, a posebno za nezaposlenost i nelikvidnost', zaključio je Jovanović.