SLUŽBENO SAMO DVOJE SAVJETNIKA

Kosor savjetuje bivša savjetnica Željke Antunović

25.09.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Punih mjesec dana trebalo je Banskim dvorima da nam odgovore na pitanje koliko savjetnika ima premijerka Jadranka Kosor, a tvrde da ih ima samo dvoje - za unutarnju i vanjsku politiku

Savjetnica za unutarnju politiku Mirna Ivančić po zanimanju po struci je profesorica, a po zanimanju državna službenica od 2000. godine. Od 2000. godine bila je savjetnica potpredsjednice Vlade Željke Antunović, a 2002. je postala i njezina šefica kabineta kad je Antunović bila ministrica obrane. Nakon povratka HDZ-a na vlast, Ivančić je postala Kosoričina savjetnica dok je ona obavljala dužnost potpredsjednice Vlade. U rujnu ove godine postala joj je i savjetnica za unutarnju politiku.

Savjetnik za vanjsku politiku Mario Škunca sociolog je i karijerni diplomat od 1997. godine s iskustvom u multilateralnoj (OESS, UN) i bilateralnoj diplomaciji (SAD), radu u međunarodnim organizacijama (Tajništvo OESS-a Beč) i terenskim misijama (OESS Albanija).

Tijekom rada u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija radio je u Odjelu za analitiku, kao desk-officer u multilaterali, bio je i voditelj Odsjeka za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a i sudjelovao u promatranju izbora u BiH, Estoniji, Kazahstanu i Srbiji. Na mjesto savjetnika Predsjednice Vlade RH došao je iz Stalne misije RH u New Yorku, gdje je bio dio tima zaduženog za Vijeće sigurnosti tijekom hrvatskog rada u Vijeću kao nestalne članice 2008-2009. godine.

Kosoričin prethodnik Ivo Sanader imao je brojne savjetnike i često ih je mijenjao te među njima su bili ljudi raznih profila - od znanstvenika, preko poduzetnika do ražalovanih političara. Među njima su bili genetičar Miroslav Radman, Đuro Brodarac (savjetnik za razminiranje), Hrvoje Dolenec, neslužbeni savjetnici bili su mu Željko Lovrinčević i Borislav Škegro. Neslužbene informacije govore da i Kosor o ekonomskim pitanjima također savjetuju Škegro i Lovrinčević.