JOSIPOVIĆ VS. KOSOR

'Kosor samo kuka. Očito predvodi kukulele opciju'

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan predstavljen je kao posebni izaslanik predsjednika Republike na folklornoj smotri koja se sinoć pod pokroviteljstvom Ive Josipovića održala u Požegi. Ubrzo je uslijedila i reakcija premijerke Jadranke Kosor

Odmah nakon svečanog koncerta iz pulske Arene u čast 150 godina ujedinjenja Italije i 20. godišnjice hrvatske samostalnosti, kojem su nazočili talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i hrvatski predsjednik Ivo Jospović, na prvom programu HTV-a krenuo je izravan prijenos tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije, koji se tradicionalno već više od četiri desetljeća održava u Požegi.

Na početku prijenosa na ekranu se pojavio telop s informacijom da se priredba održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. To su i bile prve riječi voditelja priredbe Branka Uvodića, koji je pojasnio da predsjednik nije mogao doći u Požegu jer je upravo bio domaćin talijanskome predsjedniku u Puli.

No zato je Uvodić pozdravio osobnog izaslanika Ive Josipovića, saborskog zastupnika i voditelja izbornog stožera SDP-a Igora Dragovana, koji se na tom terenu natječe za još jedan mandat u parlamentu ispred svoje Socijaldemokratske partije. Dragovan je, iz prvog reda, nakratko ustao, okrenuo se, poklonio publici i sjeo uz mlak pljesak prisutnih.

Hoće li ovaj događaj biti još jedan argument u korist HDZ-a čiji predstavnici optužuju predsjednika Republike da se miješa u izbornu kampanju, i to u korist bivše stranke?

KOSOR: HDZ NEĆE DOPUSTITI CRVENU HRVATSKU; JOSIPOVIĆ: HRVATSKA SE ODAVNO CRVENI OD NEVOLJE I JADA

Na činjenicu da je Dragovan bio izaslanik predsjednika Josipovića reagirala je i premijerka Jadranka Kosor, rekavši da to pokazuje 'da se Josipović svrstao u koaliciju'.

'Budući da je gospodin Dragovan, ne samo glavni tajnik SDP-a, već je na čelu Izbornog stožera Kukuriku koalicije, a zamjenik mu je osoba koja je već osuđena zbog zlouporabe i novaca i zemljišta …nama sve to daje za pravo suditi da se predsjednik polako, ali sigurno svrstava na čelo kolone Kukuriku koalicije. To ne bi bilo dobro jer predsjednik mora biti neovisan pogotovo u vrijeme predizborne kampanje i u izbornoj godini kakva je 2011. Ovo je simptomatično jer bismo u konačnici mogli zaključiti da bi to bilo jako loše za demokraciju u Hrvatsku, da se ostvaruje polako, ali sigurno puzajući projekt "crvene Hrvatske". A to je nešto što mi ne možemo prihvatiti', kazala je Kosor..

Iako predsjednik Josipović na proslavi 600. obljetnice ludbreškog svetišta nije imao komentara, premijerki Jadranki Kosor ipak je odgovorio u razgovoru za Media servis.

'Mislim da je strah od crvenjenja vrlo opravdan. Hrvatska se već odavno crveni od nevolje, jada, siromaštva. I zaista se čudim da premijerka nema pametnijeg posla nego da 'prebraja' moje izaslanike i mašta o bojama kojima bi 'farbala' Hrvatsku. Nažalost, u vrijeme kada bi sve stranke, pa i Vlada, biračima trebali govoriti kako izaći iz krize, kako riješiti nezaposlenost, besperspektivnost, stečajeve... ona izlgeda nema pametnijeg posla nego broji moje izaslanike', rekao je predsjednik Josipović za Media servis.

'Do sada od gospođe premijerke na ključna pitanja nisam čuo neki odgovor osim kukanja zašto moj izaslanik jest ovaj ili onaj. Tako da bih rekao da ako su ovi s jedne strane kukuriku koalicija, onda je opcija koju do sada prezentira premijerka pomalo 'kukulele' opcija. Bojim se da ćemo, ako se ovako nastavi, svi imati 'kukulele'. Zato, molim koncentrirajmo se na bitne stvari, nadodao je Josipović u svojoj izjavi na zagrebačkom Hipodromu, podsjetivši pritom da su mu izaslanici bili i ministar obrane Davor Božinović, ali i župan Ante Sanader, obojica članovi HDZ-a.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, s druge strane, nije se želio uvlačiti u prepucavanje.

'Znam da je kampanja i da se mora o svemu razgovarati, ali u tu vrstu konflikta na kojoj predsjednica HDZ-a konstantno inzistira mi se nećemo dati uvući. Ona neka radi po svom', rekao je kratko Milanović, prenosi Dnevnik.hr.