'OSTAJU JOŠ NEKE POJEDINOSTI'

Kosor: Riješili smo 95 % dogovora sa Slovenijom

01.09.2009 u 15:45

Bionic
Reading

Stvorili smo novu atmosferu međusobnog poštovanja i uvažavanja u razgovorima sa Slovenijom i mislim da ćemo doći do cilja, a cilj je riješiti problem i početi posao završetka pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, kazala je u utorak u Gdanjsku hrvatska premijerka Jadranka Kosor, nakon razgovora sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

GDANJSK - Kosor je nakon susreta s predsjedajućim Europske unije premijerom Reinfeldtom kazala da i Hrvatska i Slovenija imaju punu podršku švedskog predsjedništva da nastave dogovore.

"Rekla sam premijeru Reinfeldtu da vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do kraja rješavanja toga pitanja. Otprilike devedeset i pet posto posla smo riješili, a ostaju još neke pojedinosti", kazala je Kosor.

Istodobno je Reinfeldta obavijestila kako teku razgovori sa slovenskom stranom i kazala da će se nastaviti s "tihom diplomacijom". Poštuje se dogovor iz Trakošćana da se javnost ne obavještava o razgovorima sve dok se ne postigne dogovor. Premijerka Kosor je kazala da se nada vrlo skorom susretu s premijerom Borutom Pahorom, s kojim će se kratko naći i u Gdanjsku, gdje oboje sudjeluju na obilježavanju sedamdesete godišnjice od početka Drugog svjetskog rata.

Kosor je u Gdanjsku razgovarala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i potvrdila da će se s njom naći i prije njemačkih izbora, najvjerojatnije 11. rujna u Stuttgartu, gdje će razgovarati kao predsjednice vlada, ali će Kosor sudjelovati i u nekim stranačkim aktivnostima.

Na kraju posjeta Gdanjsku premijerka Kosor susrest će se u mjestu Sopotu kraj Gdanjska s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.