NERVOZA U HDZ-U

Kosor 'riba' Sanadera i Marasovića zbog rušenja Keruma

14.02.2012 u 17:39

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum u jednoj od prvih reakcija na najavu pokušaja raspisivanja referenduma o njegovoj smjeni okomio se na HDZ, pa izjavio da je ova stranka postala 'predmet izrugivanja SDP-a i HNS-a'. Tri HDZ-ova vijećnika, naime, potpisala su zahtjev za hitnom sjednicom Gradskog vijeća na temu smjene gradonačelnika, što je izazvalo silnu nervozu kod Keruma

Čini se da su radili i telefoni na relaciji Split - Zagreb te da je još uvijek aktualna šefica stranke Jadranka Kosor uskočila u priču: kako doznajemo iz vrlo pouzdanih izvora, već u utorak hitno je pozvala u Zagreb šefove županijskog i gradskog ogranka stranke Antu Sanadera i Dujomira Marasovića, kojima namjerava objasniti zašto Keruma ne bi trebalo rušiti. Scenarij podsjeća na situaciju iz prosinca prošle godine, kada je Kosor preko Sanadera uvjerila (bolje rečeno, natjerala) dvoje od troje HDZ-ovih vijećnika da podrže Kerumov proračun za 2012. godinu.

HDZ i HGS službeno su u koaliciji na državnoj i županijskoj razini, no u gradu Splitu to nije slučaj - lokalni HDZ-ovci nekako su pretrpjeli zajednički izlazak na državne izbore i činjenicu da je na izbornoj listi Kerum smješten na visoko treće mjesto, no evidentno je da je odluka Jadranke Kosor izazvala val nezadovoljstva u stranci. Upravo zato ne očekuje se da će u Splitu Kosor dobiti značajniju potporu u borbi za mjesto predsjednice stranke.

Među troje HDZ-ovih vijećnika koji su potpisali zahtjev za raspisivanje referenduma o Kerumu je Sanja Bilač, jedina koja se konzistentno opirala koaliciji, no tu su i Tomislav Gojo te Mirko Ramljak. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li oni u iduća dva tjedna promijeniti mišljenje.

U međuvremenu je sam splitski gradonačelnik još jednom komentirao nastajanje pokreta za njegovu smjenu, pa je za sve optužio oporbu i medije. 'SDP i HNS su ispali lukavi, iskoristili su tri vijećnika HDZ-a i sada se vješto i lukavo rugaju s tom strankom. Mediji su posvađali HDZ-ovce, oni potpiruju vatru kako ta stranka nikada više ne bi bila jaka kao prije. To im je cilj, a ja sam im totalno nebitan', kazao je Kerum za Radio Split. 'Svi su svjesni da me ne mogu smijeniti, to je besmislica, destrukcija i nepotrebni trošak za građane', smatra Kerum. Na pitanje što će kazati Jadranki Kosor, odgovorio je da će joj dati na znanje da on 'poštuje dogovor i riječ'.

'Gospođi i svima u HDZ-u reći ću da ovo nije u redu, da nije korektno i pošteno i da nije dobro za HDZ i Hrvatsku', kazao je Kerum.