HDZ BEZ KOMENTARA

Kosor: Razumijem Kujundžića, uskoro ćemo razgovarati

12.06.2013 u 19:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnici HDZ-a, koje su medijski izvjestitelji ispred Sabornice pokušali pitati za komentar o odlasku Milana Kujundžića iz stranke, uglavnom su izbjegavali stati pred kamere i mikrofone. Jedini koji je stao pred novinare bio je Davor Ivo Stier, posluživši se argentinskom poslovicom koja kaže: 'Tko ode bez da ga se izbaci, vrati se bez da ga se pozove.' Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor, nedavno izbačena iz HDZ-a, bila je razgovorljivija rekavši kako razumije Kujundžićevu odluku

Iako je Davor Ivo Stier opovrgnuo da je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a kao tema dnevnog reda bilo isključenje Milana Kujundžića iz stranke, odlučio se poslužiti poslovicom iz Argentine. Govorio je o pripremama za izbore koji slijede, a na konkretan upit može li Kujundžić svojim odlaskom povući još neke HDZ-ovce i tako narušiti stabilnost stranke odgovorio je kako je 'stranka osnažena time što je pobijedila na lokalnim i europskim izborima, pa će upravo tom novom snagom ići prema pobjedi u svibnju 2014. godine'.

Stranački mu kolega Zvonko Milas rekao je kako nema komentara i dodao da Kujundžić 'valjda zna što radi', dok je Gordan Jandroković izbjegao susret s novinarima.

Razumijevanje za Kujundžićev potez pokazala je, pak, njegova nekadašnja stranačka kolegica, danas nezavisna zastupnica Jadranka Kosor rekavši kako je riječ o 'nastavku procesa eliminacije ljudi koji se usude postavljati pitanja ili govoriti istinu'.

'Iz te stranke čut ćemo i dalje informacije kako stranka i dalje buja i raste, međutim to nije tako – jedne se protjeruje, istjeruje naglavačke kao što je bilo u mom slučaju, a drugi sami odlaze, kao što je bilo u slučaju pokojnog Branka Vukelića', rekla je Kosor te podsjetila na Vukelićevo pismo za koje tvrdi kako je 'vrlo precizno i vrlo promišljeno detektiralo probleme' u HDZ-u.

Osvrnula se i na odustajanje od organiziranja unutarstranačkih izbora u bivšoj joj stranci po modelu 'jedan čovjek – jedan glas', upozorivši kako je Tomislav Karamarko trebao ispuniti svoje obećanje na koje se obvezao prošle godine. 'Obećanja koja damo kao političari moramo izvršiti ili objasniti zašto ih ne želimo izvršiti. Kad se radi o čelnoj osobi tako velike stranke koja sutra pretendira voditi državu, onda je to uputa kako će se u budućnosti izvršavati obećanja koja će se davati na državnoj razini', napomenula je Kosor.

Kad je mogućnost okupljanja bivših HDZ-ovaca u novu stranku, potvrdila je kako s njim nije razgovarala o tome, no i najavila kako će 'sasvim sigurno popiti kavu'. 'Sigurno je da ćemo razgovarati. Ne treba u tome ništa vidjeti osobito i je li to može biti neka nova politička opcija, nisam sigurna, no razgovarati treba', najavila je Kosor.

Rekla je i kako 'samo ima ambiciju svoje političko iskustvo, koje nije malo, u nešto dobro i konstruktivno ugraditi', no i istaknula kako 'o detaljima sada ne može'. 'Razgovaram s jako puno ljudi, ima jako puno prijedloga i poziva za uključivanje u neke postojeće stranke, što mislim da ne bi bilo dobro', ocijenila je Kosor.

Na kraju se dotaknula i svog nasljednika na čelu HDZ-a, Tomislava Karamarka, rekavši kako o trenutačnoj situaciji u HDZ 'govori činjenica da, unatoč lošem radu Vlade, svih njenih članova i vladajuće cjeline, imamo predsjednika najveće oporbene stranke koji je najnepopularnija osoba u državi'.