EUROPSKI PUČANI

'Kosor radi odličan posao'

16.12.2010 u 17:56

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP) snažno je u četvrtak na sastanku u Meiseu pokraj Bruxellesa podržala hrvatsku premijerku Jadranku Kosor u njezinim nastojanjima da dovrši hrvatski pregovorački proces

'Premijerka Kosor radi odličan posao na dovršavanju hrvatskog pristupnog procesa. Ona će postati 28. čelnica Europske unije i ona će braniti stajališta Europske pučke stranke u Europskom vijeću', izjavio je predsjednik EPP-a Wilfried Martens nakon završetka summita EPP-a u Meiseu.

Premijerka Kosor je zahvalila Martensu na potpori koju dobiva. 'Mi smo pri kraju našeg puta', rekla je premijerka Kosor te izrazila uvjerenje da će Hrvatska u sljedeću srijedu na pristupnoj konferenciji zatvoriti još tri poglavlja.

'Kao 28. članica, želim reći da ćemo snažno podupirati europski put svih naših susjeda, zemalja jugoistočne Europe', rekla je.

Zamoljena da komentira mogućnost da Slovenija blokira poglavlje Okoliš na sljedećoj pristupnoj konfereniji, Kosor je rekla da je dobila uvjeravanja od slovenskog kolege Boruta Pahora da se to neće dogoditi.

'U zadnjem razgovoru s premijerom Pahorom dobila sam uvjeravanja da imamo snažnju potporu, da su sva vrata na tom putu otvorena. Ja sam optimist i vjerujem da će 22. prosinca biti važan datum na našem pregovoračkom putu. Vjujerujem da će se ostvariti naši i planovi Europske komisije da pregovore završimo do kraja mađarskog predsjedanja", rekla je premijerka Kosor.

Na pitanje je li na sastanku bilo riječi o slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera, premijerka Kosor je rekla da se to tome razgovaralo 'samo kratko i na marginama'.